TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Winhold, Lloyd Christian

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"C" Company, The North Nova Scotia Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 25 maart 1945 toonde Major Lloyd Christian Winhold, commandant van C Company, North Nova Scotia Highlanders, leiderschap en moed op een zeer hoog niveau dat van invloed was op de verovering van Bienen in Duitsland, een vitale positie in het bruggenhoofd over de Rijn bij Rees.
Het dorp Bienen, dat al vier keer was aangevallen voordat C Company dat deed, vormde de sleutel op de perimeter van het bruggenhoofd bij Rees. Het vormde de enige uitgang van het westelijke deel van het bruggenhoofd en werd zeer sterk bezet.
De eerste aanval van C Company werd gelanceerd over ongeveer 500 meter open terrein. Door mitrailleur- en mortiervuur viel een groot aantal slachtoffers waaronder de commandant en de sergeant van 14 peloton. Major Winhold ging vaak met volledige minachting voor eigen veiligheid door dit verwoestende vuur en klom op een van de tanks die de aanval ondersteunden om het vuur ervan te leiden.
Nadat het eerste peloton het open terrein was overgestoken, viel het via de hoofdweg een sterk bezet huis aan maar had niet genoeg slagkracht over om het in te nemen. De commandant en de sergeant van 15 peloton raakten ook gewond. Major Winhold hergroepeerde persoonlijk het peloton en leidde met succes de aanval vanuit beide spitsen door het striemende vuur. Hij hergroepeerde onmiddellijk zijn gedecimeerde compagnie en zette die in.
Major Winhold leidde daarna vanuit een ongedekte positie een nieuwe aanval op de vijandelijke verdediging in Bienen. Elke peloton startte vanuit een andere richting, hijzelf voerde er een aan. Nadat ze wat waren opgeschoten onderging het gebied een tegenaanval van drie vijandelijke stukken zelf-rijdend geschut en een sterke groep infanterie. Het werd donker dus liep hij in de omgeving van het vijandelijke geschut heen en weer en vormde een sterke linie waarop hij zijn voorste sectie terugtrok en sloeg met succes de aanval af. Toen de hergroepring vorm kreeg klom hij weer op een van de tanks en leidde in de duisternis het vuur tijdens de hele duur van het tankgevecht waarbij een van zijn ondersteunende tanks en een van de vijandelijke kanonen werden uitgeschakeld. De overgebleven twee vijandelijke tanks trokken zich toen terug.
De bezielende leiding en de grote persoonlijke moed van Major Winhold vormden de middelen waarmee deze zeer sterke vijandelijke stelling uit de weg werd geruimd voor de verdere operaties van 30 Corps in het westelijk deel van het bruggenhoofd bij Rees. Zijn optreden gedurende de volle zes uur van deze operatie was boven alle lof verheven.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto