TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Prokopchuk, Joseph

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.14 Platoon, "C" Company, The North Nova Scotia Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
B.155191 Sergeant Joseph Prokopchuk kwam in augustus 1944 als soldaat bij de North Nova Scotia Highlanders. Hij werd geplaatst bij 14 Platoon, C Company en vocht met dit peloton tijdens alle acties tot aan maart 1945 toen hij benoemd werd tot Platoon Sergeant. In de aanval op Bienen op 25 maart voerde Sgt. Prokopchuk zijn peloton met grote moed aan zonder acht te slaan op eigen veiligheid totdat hij werd afgevoerd met wonden aan beide benen.
C Company had opdracht gekregen om Bienen in Duitsland aan te vallen, een vitale positie in het bruggenhoofd over de Rijn bij Rees. Een bataljon was hier al niet in geslaagd en twee andere aanvallen door compagniën van dit bataljon waren ook mislukt. De positie werd sterk verdedigd door parachutisten met talloze mitrailleurs, mortieren en stukken zelf-rijdend geschut en zoals bij eerdere aanvallen gebeurde kwam de Company onder zeer zwaar vuur waardoor vele verliezen werden veroorzaakt, waaronder Sgt. Prokopchuk die aam beide benen gewond raakte. Omdat hij niet langer zijn peloton kon aanvoeren begon deze NCO andere gewonde soldaten af te voeren en ondanks het zware vuur en zijn heftige pijn voerde hij persoonlijk 12 gewonden af totdat hij te zwak werd om nog iets te doen. Hij werd daarna zelf afgevoerd.
De grote persoonlijke moed en de onzelfzuchtige plichtsbetrachting van deze man waren het middel waarmee het leven van diverse mannen werd gered en zijn optreden gedurende de hele campagne was van het hoogste niveau.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto