TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bishop, Harry Jardin

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Major (Sergeant-majoor)
Eenheid:
"D" Company, The North Nova Scotia Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 augustus 1945
Aanbeveling:
Company Sergeant Major Harry Jardine Bishop, "D" Company, North Nova Scotia Highlanders, toonde een hoge mate van plichtsbesef, persoonlijke moed en boezemde vertrouwen in tijdens de aanval van de compagnie op Bienen in Duitsland, een vijandelijke versterking op de linkerflank van het bruggenhoofd van het Britse 30 Corps aan de Rijn op 25 maart 1945.
D Compagnie viel deze sterk bezette positie aan op de linkerflank van C compagnie en in de erste minuten van de aanval raakte de compagniescommandant ernstig gewond. Toen hij hoorde dat zijn commandant ernstig gewond was geraakt, ging CSM Bishop onmiddellijk over open terrein onder intens vijandelijk vuur naar voren. De voorste pelotons hadden geen verbinding met het hoofdkwartier van de compagnie en ook niet met elkaar. CSM Bishop nam contact op met beide pelotons en coördineerde de inspanningen van de compagnie totdat die een vaste positie had ingenomen.
CSM Bishop werd door scherven in zijn schouder geraakt maar weigerde zijn wond te laten behandelen totdat zo'n zes uur later D compagnie onder bevel van B compagnie kwam.
Zo gauw de compagnie het eerste deel van het doel had verzekerd regelde CSM Bishop de afvoer van de gewonden en nam persoonlijk de leiding bij het afvoeren van de meer ernstige gewonden. Hij bleef in het veld deze operaties leiden hoewel het mitrailleurvuur niet had opgehouden. Keer op keer stak hij het open terrein over, hergroepeerde zijn mannen en bleef in contact met de commandopost.
Door zijn moedige optreden en zijn bezielende acties tijdens deze operatie was CSM Bishop er in hoge mate verantwoordelijk voor dat de compagnie met succes het eerste deel van het doel kon consolideren en behouden. Zijn goede voorbeeld van leiderschap en dapperheid was ongeëvenaard.

Supplement to the London Gazette, 23 August, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto