TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dure, John Alexander

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
"D" Company, The Stormont Dundas and Glengarry Highlanders, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 24 maart 1945, bij Grietherbusch in het bruggenhoofd aan de Rijn voerde Captain John Alexander Dure, uitvoerend Company Commander van D Company van de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders zijn compagnie zo briljant en gedurfd aan dat ze een vijandelijke versterking overrompelden en daarmee de linkerflank van de 9th Canadian Infantry Brigade veilig stelden.
Nadat de Stormont, Dundas and Glengarry Highlanders op 24 maart 1945 de Rijn waren overgestoken kregen ze opdracht de linkerflank van de 9th Canadian Infantry Brigade veilig te stellen en te behouden. D Company moest Grietherbusch aanvallen en innemen, een vitale schakel in de vijandelijke verdediging en een bedreiging voor het bruggenhoofd van de Geallieerden. Grietherbusch werd sterk door de vijand verdedigd door goed opgestelde infanterie, middelzware mitrailleurs en mortieren. Captain John Alexander Dure lanceerde zijn aanval onder intens vuur vanuit de ingegraven posities van de vijand. Vanwege de enorme vuurkracht van de vijand werd het voorste peloton vastgenageld. Captain Dure werkte zich onmiddellijk en met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid naar voren, gaf het voorste peloton bevel hem met vuur te dekken en voerde persoonlijk de rest van de compagnie aan in een aanval op de linkerflank van de vijand.
De dekking was onvoldoende en Captain Dure werd zowel vanuit Grietherbusch van voren als vanuit een door de vijand verdedigde plaats vanaf een kilometer op zijn linkerflank onder vuur genomen. Onverschrokken bleef Captain Dure optrekken, zijn uitzonderlijke moed vormde een voorbeeld dat door zijn mannen werd gevolgd en de vijandelijke stelling werd ingenomen. Aan de vijand werden zware verliezen toegebracht. Het aantal doden en gewonden bedroeg 14 en er werden 22 gevangenen gemaakt. Alle middelzware mitrailleurs en mortieren werden vernietigd.
Het was aan de magnifieke leiding van Captain John Alexander Dure, zijn persoonlijke moed en zijn vasthoudendheid onder vuur te danken dat D Company, Stormont and Glengarry Highlanders in staat was Grietherbusch in te nemen en daarmee de linkerflank van de 9th Canadian Infantry Brigade veilig te stellen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto