TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacDonald, George Oxley

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.8 Platoon, "A" Company, The Highland Light Infantry of Canada, 9th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 24 maart 1945 was Lieutenant George Oxley MacDonald Platoon Commander van 8 Platoon "A" Company van de Highland Light Infantry of Canada. De Highland Light Infantry of Canada kreeg bevel Speldrop in Duitsland in te nemen, een sterk bezet knooppunt dat de uitbreiding belette van het bruggenhoofd van de 51 Highland Division ten noorden van de Rijn. A Company viel het oostelijk deel van de stad aan dat stevig in handen van de vijand was die mitrailleurstellingen in tenminste drie gebouwen had ingericht.
Het peloton van Lieutenant George Oxley MacDonald kreeg opdracht bij daglicht aan te vallen, onder dekkingsvuur van een sectie carriers.
Lieutenant George Oxley MacDonald leidde zijn sectie over 200 meter open terrein en viel met succes de eerste vijandelijke stellingen aan hoewel twee andere mitrailleurnesten voorbij en naast het doel het peloton zwaar onder vuur namen. Alle NCO’s van het peloton raakten gewond maar Lieutenant George Oxley MacDonald regelde persoonlijk de consolidatie van het doel en moedigde zijn mannen aan de gebouwen te behouden, hoewel werd ontdekt dat er tenminste twee vijandelijke tanks in de onmiddellijke nabijheid actief waren.
Als gevolg van zijn moed en vastberadenheid behield het peloton de gebouwen en neutraliseerde met succes de vijandelijke mitrailleurnesten waardoor een ander peloton in positie kon komen om ze uit te schakelen. Deze moedige en briljante actie droeg in hoge mate bij aan het slagen van de aanval van de Highland Light Infantry of Canada.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto