TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clancy, John Anthony

Geboortedatum:
27 augustus 1918 (Walkerton/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
17 maart 2008 (Salt Spring Island/British Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
No. 3 Platoon, "A" Company, 1st Canadian Parachute Battalion, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
17 maart 1945
Wegens plichtsbesef en opmerkelijke moed, Normandië, 1 augustus – 5 september 1944. Deze officier is door zijn persoonlijk voorbeeld, zijn bezielende moed en initiatief een inspiratie geweest voor alle mannen in zijn compagnie gedurende bovengenoemde campagne. Zijn volledige minachting voor eigen veiligheid in moeilijke situaties is in het bataljon gemeengoed geworden. Op 18 augustus 1944, om 22:30 bij Goustranville kreeg A Company als doel in een nachtelijke aanval van het bataljon de zuidelijke brug over de oostelijke zijrivier van de Dives. Hij leidde 3 Platoon in een aanval op een mitrailleurnest en daarna, toen hij door een andere op de flank werd vastgenageld, formeerde en leidde hij persoonlijk een kleine groep, gewapend met handgranaten; hij schakelde deze tweede vijandelijke stelling uit en nam vijf man gevangen. De vaart waarmee deze officier het pelotonn leidde stelde hen in staat de brug, van vitaal belang voor het bataljon, te veroveren voordat de vijand hem kon opblazen. Door zijn commando werden talloze gevangenen gemaakt en een aanzienlijke hoeveelheid wapens en uitrusting buitgemaakt. Deze uitmuntende prestatie is slechts één concreet voorbeeld van zijn uitzonderlijke moed, initiatief en leiderschap die zo duidelijk zijn geweest en kenmerkend voor zijn werk gedurende de hele periode.
Military Cross (MC)
Periode:
Koreaanse Oorlog (1950-1953)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
The Royal Canadian Corps of Signals
Toegekend op:
12 juni 1953
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto