TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Eadie, George Fraser

Geboortedatum:
20 juli 1917 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
11 augustus 2003 (Oakville/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
1st Canadian Parachute Battalion, 3rd Parachute Brigade, 6th Airborne Division, British Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Wegens grote dapperheid en plichtsbesef.

Lt.Col. Eadie voegde zich in augustus 1944 in Normandië bij het 1st Canadian Parachute Battalion en nam in Annebault tijdelijk het commando over het bataljon op zich tijdens de opmars naar de Seine. Zijn leiderschap en vastberadenheid de vijand te achtervolgen en te bestrijden vormde een bezieling voor zijn mannen die hem in staat stelde een aantal opmerkelijke successen te behalen voordat op 3 september 1944 de divisie van de Seine werd teruggetrokken.
Lt. Col. Eadie voerde zijn plichten als tweede bevelhebber van het bataljon tijdens de gevechten in de Ardennen tussen december 1944 tot januari 1945 met grote uitmuntendheid uit en toen hij op 24 maart 1945 boven de Rijn afsprong moest hij onmiddellijk het commando over het bataljon op zich nemen vanwege het sneuvelen van de bevelvoerend officier in het landingsgebied. Met zijn briljante aanpak en bezielende leiding van zijn bataljon stelde hij hen in staat ondanks zware tegenstand en hoge verliezen al hun doelen te bereiken en de vijand grote verliezen toe te brengen. Gedurende de hele campagne tot 10 mei stelde Col. Eadie met zijn bezielende leiding en minachting van gevaar zijn bataljon in staat de vijand op de vlucht te drijven en uit te schakelen waar die ook maar werd aangetroffen. De gevechten om Greven, het Dortmund-Eemskanaal, de brug bij Ricklingen en de snelle opmars van zijn bataljon naar Wismar aan de Baltische Zee zijn momenten waar zijn uitmuntende leiding een beslissende invloed had op de uitkomst van de gevechten.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Toegekend op:
26 juli 1947
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto