TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanberry, Thomas

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance Sergeant
Eenheid:
No.17 Platoon, D Company, 1st Battalion, Princess Patricia's Canadian Light Infantry, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
1945
Op 11 april om 16:30 stak Princess Patricia's Canadian Light Infantry de IJssel over om in sector MR 9303 een bruggenhoofd te vormen. D Company was de rechter aanvalscompagnie onder leiding van 17 Platoon, het doel was een dijk op 500 meter van de rivieroever: K 69872. Corporal (Lance Sergeant) Thomas Hanberry was sectieleider in 17 Platoon.
Toen het peloton zijn doel bereikte werd er een tank waargenomen in een stelling bij het doel van 16 Platoon. Er werd een poging gedaan de tank met vuur van een Piat uit te schakelen maar de afstand was te groot en de granaten kwamen te kort neer. Toen er nog maar een granaat over was, meldde L/Sgt. Hanberry zich vrijwillig om de Piat naar voren binnen bereik te brengen en de tank uit te schakelen. De tank vuurde nu fel met zijn mitrailleurs; ondanks de hevigheid van het vuur kroop deze NCO 100 meter naar voren over zeer open terrein. Toen hij eindelijk binnen bereik kwam ontdekte hij dat hij in een positie zat waarin hij zich aan het vuur moest blootstellen.Zonder een moment aan zijn eigen veiligheid te denken richtte hij kalm en schakelde met een granaat de tank uit. 16 Platoon kon toen zijn doel bereiken en de stelling veroveren ten koste van slechts een licht gewonde.
Kort nadat L/Sgt. Hanberry naar zijn peloton was teruggekeerd opende een vijandelijk MG 42 het vuur van achteren waardoor de pelotonssergeant ernstig gewond raakte. Hoewel hij nu wist dat de minste beweging in de stelling van het peloton nauwkeurig en zwaar mitrailleurvuur van achteren aantrok, droeg L/Sgt. Hanberry de sergeant over 400 meter, over de eerste 200 meter onder een regen van mitrailleurkogels terug naar de oversteek. Hij keerde toen, nog steeds onder mitrailleurvuur terug naar zijn peloton, nam de functie van pelotonssergeant over en ging van 11 op 12 april verder met de operatie om het bruggenhoofd met opvallend zelfvertrouwen en moed uit te breiden.
Door zijn snelheid en moed onder verwoestend vuur schakelde deze NCO een vijandelijke tank uit die anders had voorkomen dat een vitaal deel van het bruggenhoofd van het bataljon werd ingenomen. Zijn dappere en onzelfzuchtige daad zijn ernstig gewonde kameraad in veiligheid te brengen redde hem ongetwijfeld het leven. Gedurende de hele operatie toonde L/Sgt. Hanberry moed en initiatief met meer dan buitengewone plichtsbetrachting.

Nabij Deventer/Overijssel, Nederland.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto