TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Knight, Edward Albert "Eddy"

Dienstnummer:
L.35252
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
17th Canadian Field Regiment RCA, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Toegekend op:
22 september 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 16 op 17 april 1945 bij Otterloo, toen de vijand probeerde door de stad heen te breken en zich bij zijn hoofdmacht te voegen, voerde deze onderofficier het bevel over een geschutsbemanning van 60 batterij. Deze batterij was achter de andere twee opgesteld en was in de vroege fase van de aanval, hoewel onderhevig aan intens vuur van mortieren en mitrailleurs, nog niet door de vijand bereikt en was als gevolg daarvan in staat een hoge concentratie vuur af te geven om de andere twee batterijen te steunen die in fel gevecht met de vijand waren verwikkeld. Terwijl de kanonnen van 60 Batterij nog steeds vuurden bereikte de vijand eindelijk zijn positie. Met minachting voor de mortiergranaten en mitrailleurkogels die overal in zijn stelling insloegen schoot Sgt. Knight, die zich realiseerde dat zijn kanon moest blijven vuren, de eerste vijand neer die op zijn kanon af kwam. Toen verscheen er een tweede Duitser en toen deze NCO op dezelfde wijze probeerde met hem af te rekenen, blokkeerde zijn wapen. Alweer zonder te denken aan de gevolgen voor hemzelf en een moed en plichtsbetrachting tonend die ver uitging boven het gebruikelijke, schakelde Sgt. Knight de tweede Duitser met zijn blote handen uit.
Terwijl dit zich allemaal afspeelde bleef hij orders geven aan zijn geschutsbemanning die gedurende de hele tijd in actie bleef. Zijn moed en kalmte in een situatie die een artillerist maar zelden meemaakt hield zijn bemanning bij het kanon en die bleef het noodzakelijke vuur afgeven dat de andere batterijen nodig hadden.
Later werd er tankalarm gegeven toen er bericht werd ontvangen dat tanks de stad vanuit het noorden binnen reden. Alweer met volledige minachting voor de mortieren en mitrailleurs verplaatste Sgt. Knight zijn kanon naar een positie in de stad van waaruit hij het kruispunt kon bestrijken zodat hij het tegen elke tank kon opnemen die de positie van de batterij bedreigde.
Tijdens het hele gevecht was het optreden van deze onderofficier uitmuntend. Ongetwijfeld door zijn kalme nuchterheid en moed, het voorbeeld dat hij voor zijn bemanning en de rest van de eenheid stelde bleef de rest van zijn batterij in actie totdat de aanval met succes was afgeslagen.

Supplement to the London Gazette of 9th October, Issue 37302, dated 11th October 1945.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto