TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Challice, Clifford Lloyd

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
No.12 Platoon, "C" Company, Lincoln and Welland Regiment, 4th Canadian Armoured Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 3 op 4 april 1944 kreeg het Lincoln and Welland Regiment opdracht een bruggenhoofd op de noordelijke oever van het Twentekanaal bij Delden in Nederland te vestigen en te behouden. C company bevond zich met 12 Platoon op de rechterflank en had opdracht voet aan de grond te krijgen en een stevige basis te vormen waardoor de rest van de compagnie kon passeren. Tijdens de oversteek werd de Platoon Sergeant die het bevelvoerde ernstig gewond en het uitgedunde peloton kwam uieindelijk aan de overkant van het kanaal terecht, zonder leider en onder intens vuur van kleine wapens en mitrailleurs. Pvt. Challice, op eigen initiatief handelend nam het commando opzich en verzamelde zijn kleine groep om en huis te verdedigen dat de sleutel vormde voor de positie van het peloton. De vijand lanceerde onmiddellijk een felle tegenaanval en aan het begin liep Pvt. Challice een gebroken arm op door vijandelijk vuur uit kleine wapens. Ondanks zijn intense pijn stelde deze soldaat zijn mannen opnieuw op, slingerde een Bren over zijn linkerschouder en met een andere gewonde die het wapen en de magazijnen voor hem laadde, nam hij een vuurpositie in links van het huis. Op die manier sloeg hij bijna eigenhandig te tegenaanval af, hij doodde vijf vijanden op 50 meter van het raam en verwondde er vele andere, daarmee verstoorde hij de vijand en behield het bruggenhoofd zodat de rest van de compagnie verder kon trekken. Toen de grootste aanvalsdreiging voorbij was hielp hij zo goed hij kon bij het verbinden en afvoeren van de gewonden totdat hij uiteindelijk van uitputting en shock bezweek en zelf naar de hulppost van het regiment werd afgevoerd. Door zijn initiatief bij het op zich nemen van de verantwoordelijk met meer dan buitengewone plichtsbetrachting, zijn minachting van zijn eigen heftige pijn en zijn weigering zich over zijn eigen veiligheid te bekommeeren, nam Pvt. Challice vijf vijanden voor zijn rekening en inspireerde zijn mannen tot het met succes verijdelen van iedere poging van de vijand zijn compagnie af te snijden. Zijn moed vormde een uitstekend voorbeeld voor allen die hem zagen en had een grote invloed op het succes van de actie.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto