TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gallop, Joseph Wesley, Jr.

    Geboortedatum:
    5 november 1924 (Addison/Texas, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    24 december 1944 (Rochefort/Namen, België)
    Begraven op:
    Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats Henri-Chapelle
    Vak: F. Rij: 7. Graf: 10.
    Dienstnummer:
    38530955
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Joseph W. Gallop Jr. werd geboren en groeide op in Addison, Texas. Joseph was het jongste kind van Joseph W. Gallop Sr. en zijn vrouw Vesta Lilian Gallop geb. Cook. Joseph had twee zussen en één broer; zijn oudste zus Effie Olivia, geboren op 12 juni 1919, zijn broer LeRoy, geboren op 23 januari 1921 en zijn jongste zus Ila Mae, geboren op 11 oktober 1922.
    Na het doorlopen van de Grammar School werd Joseph opgeroepen toen hij nog Senior op de Richards High School was maar hij kreeg uitstel om zijn studie af te maken en af te studeren voordat hij zich voor de dienst moest melden.
    "Buck", zoals Joseph werd genoemd werd op 25 juni 1943 opgeroepen en kwam op 9 juli 1943 in militaire dienst in Fort Worth, Texas.
    Buck schreef in zijn dagboek: "Gedurende de eerste vijf dagen deden we een inteligentietest en werden gekeurd. We kregen onze uitrusting en uniformen."
    Hij kreeg de classificatie 645, Instrument Operator.
    Zes weken later, na de elementaire militaire opleiding werd hij overgeplaatst naar Camp Wallace in Texas waar ze bij de diverse pelotons werden ingedeeld.
    Buck werd ingedeeld bij Btry B26 waar allemaal jongens uit andere staten zaten. Hij schreef in zijn dagboek: "Nadat we daar een paar dagen waren geweest en de Burgeroorlog opnieuw hadden uitgevochten kwamen we allemaal tot onszelf en werden we echte maatjes."
    Een ding dat ik van de groep Btry jongens waar ik bij hoorde leuk vond was dat wat er ook gebeurde, ze bleven altijd lachen, praten en lieten het over zich heen komen.
    "Op 22 september 1943 schoten we met het M1 geweer en mijn score was 147, een paar dagen later schoten we voor de competitie en ik haalde 155 waarmee ik scherpschutter werd," schreef Buck in zijn dagboek.
    In december 1943 ging de 84th Infantry Division naar het Louisiana Oefenterrein om deel te nemen aan een acht weken durende grootschalige oefening met de 3rd. Army. Op 15 december 1943 werd de 84th overgeplaatst naar Camp Clairborne in Louisiana.
    In november 1943 werd Buck overgeplaatst naar de anti-tank compagnie.
    Het 335th Infantry Regiment vertrok uit New York aan boord van H.M.S. Stirling Castle, op weg naar Engeland voor een voortgezette opleiding. In de haven kwam het schip in aanvaring met een sleepboot en moest voor reparatie enkele dagen in New York blijven liggen.
    De 84th kwam in november 1944 in Frankrijk aan land en werd direct naar Nederland gestuurd. De vijandelijke saillant bij Geilenkirchen, een versterking van de Siegfried linie, vormde een uitstulping binnen de Geallieerde linies. De 84th vocht zich in november 1944 een weg naar Geilenkirchen, nam vervolgens Lindern in en een aantal steden die hardnekkig door de vijand werden verdedigd. Tegen 18 december had de 84th zowel Wurm als Müllendorf veroverd, twee versterkingen in de Siegfried linie.
    Op 21 december verlegde de divisie haar activiteiten naar België met als taak het tegen houden van het winteroffensief van Von Rundstedt.
    Mr. Allan W. Howerton, een veteraan van K Company, 335th Infantry Regiment - 84th Infantry Division en schrijver van "Dear Captain, et al.: The Agonies and the Ecstasies of War and Memory" schreef: "Pfc. Joseph W. Gallop Jr. (zoals vermeld op de personeelslijst van de 84th Divison) was lid van de anti-tank compagnie, 335th Infantry. Hij was een van de zes van de anti-tank compagnie die op 24 december 1944 sneuvelden. Gallop sneuvelde hoogstwaarschijnlijk bij Rochefort in België tijdens een grote slag om de Duitse opmars tegen te houden net ten zuiden van de hoofd verdedigingslinie van de divisie rond Marche-en-Femenne. Rochefort ligt net ten zuiden van Marche."
    Het volgende uit: "The 84th Infantry Division in the Battle of Germany" door Lt. Theodore Draper is van toepassing:
    "In Rochefort was de actie chaotisch. De vijand was in grote getale doorgedrongen en hield bijna alle huizen bezet. Company K trok samen met Company L een groot hotel binnen. Gedurende de nacht van 23 op 24 december floten granaten van Duitse 88’ers, mortieren en kogels van mitrailleurs over en door de stad. De volgende morgen, 24 december reed een Duitse tank de straat in en nam van korte afstand het hotel onder vuur waardoor diverse jeeps verloren gingen. Een salvo van 88’ers sloeg in op het anti-tank geschut. Tegen 09:30 kreeg het bataljon opdracht zich uit Rochefort terug te trekken maar alleen Company M en het personeel van het hoofdkwartier van het bataljon konden in de vrachtwagens komen."
    Pfc. Gallop en de anderen sneuvelden waarschijnlijk tijdens deze actie. De slag bij Rochefort wordt in meer detail beschreven in hoofdstuk 12 van mijn mémoires: "Dear Captain, et al.: the Agonies and the Ecstasies of War and Memory" Dat bevat een citaat uit een ondervraging van de commandant van company K na de actie en luidt: "Alle bemanningsleden van het 57 mm kanon buiten het hotel sneuvelden door artillerievuur."

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met campagnesterren voor "ARDENNES" en "RHINELAND".
    European-African-Middle Eastern Campaign Medal

    Bronnen

    • Foto 1: Gloria Morris Yager
    • Foto 2: Mia van den Berg
    • - Familie
      - Howerton A.W., "Dear Captain, et al.: The Agonies and the Ecstasies of War and Memory"

    Foto's