TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Patterson, Charles Elliott Sinclair

Geboortedatum:
27 november 1919 (Edinburgh, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
2 maart 2008
Dienstnummer:
87054
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Charles Patterson kreeg zijn opleiding op de Canford School en leerde in Ierland over landbouw toen de oorlog uitbrak. Patterson meldde zich bij de RAF en vloog in Whitley’s omdat hij niet van luchtacrobatiek hield en het op de rug vliegen dat deel uitmaakte van het opleidingsprogramma voor jachtvliegers. Hij ging in 1940 over op de Blenheim bij 114 Squadron en vloog missies tegen de scheepvaart boven Noorwegen. Na een periode van instructies vloog hij kort in de Boston voordat hij omschakelde op de Mosquito bij 105 Squadron waarmee hij voornamelijk aanvallen bij daglicht deed, maar ook meedeed aan de eerste nachtelijke aanval op Berlijn. In januari 1943 werd hij geselcteerd voor de Mosquito Film Unit en maakte meer dan 20.000 vlieguren, zowel overdag als ’s nachts. Een van zijn eerste opdrachten met de camera bestond uit het alleen over de delta van de Schelde vliegen tot aan een Duitse jagerbasis terwijl hij een film maakte van de route; deze werd een paar dagen later gebruikt om vliegers voor te lichten voor de aanval op de radio- en gloeilampenfabriek van Philips in Eindhoven.
In de morgen van 6 december 1942 viel een grote groep lichte bommenwerpers de fabriek aan. Patterson vloog er achteraan en filmde de zware schade; vanwege het succes van deze missie werd hij de officiële vlieger van de RAF Film Unit in zijn eigen Mosquito O voor Orange.
In september 1943 schakelde hij 3 Ventura squadrons om op de Mosquito onder Group Captain Pickard. In totaal voltooide hij een nooit geëvenaarde 3 tours op Mosquitos, zijn laatste tour was bij 487 Squadron (New Zealand) voornamelijk voor aanvallen op lanceerplaatsen van de V-1. Op D-Day vloog hij in de Mosquito van de Film Unit boven het bruggenhoofd tijdens de invasie. Hij bracht de laatste 18 maanden van zijn diensttijd door als instructeur voordat hij naar het Midden-Oosten ging.

Promoties:
19 oktober, 1940: Pilot Officer (probation)
19 oktober, 1941: Flying Officer (war sub)
19 oktober, 1942: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant
Eenheid:
No. 114 (Hong Kong) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 december 1941
Aanbeveling:
Deze officier heeft deelgenomen aan talloze missies, waaronder een aanval bij daglicht op de energiecentrale bij Knapsack. F/Lt Patterson heeft steeds grote vurigheid en plichtsbesef getoond en hij heeft zijn sectie grondig en doeltreffend geleid.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 487 Squadron, Royal New Zealand Air Force
Toegekend op:
22 februari 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Deze officier heeft een uitstekende staat van dienst. Hij heeft veel missies voltooid, de meeste bij daglicht, tegen zwaar verdedigde doelen. Deze officier, een uitmuntend sectiecommandant en piloot, heeft voortdurend opmerkelijk plichtsbesef en vastberadenheid getoond. Hoewel zijn vliegtuig vaak werd beschadigd door luchtafweervuur heeft Sq/Ldr Patterson de hem toegewezen taken altijd voltooid.

Bronnen