TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Higginson, Frederick William "Taffy"

    Geboortedatum:
    17 februari 1913 (Gorseinon/Swansea/Wales, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    12 februari 2003
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummers 561347 (NCO) en 44630 (Officier).
    Higginson, de zoon van een politieman, bezocht tussen 1921 en 1926 de Gowerton County School, ging in 1929 bij de RAF als leerling toen hij net 16 was en diende op RAF Halton bij 7 Squadron als monteur en boordschutter. Hij werd in 1935 toegelaten tot de vliegopleiding en na het behalen van zijn wings kwam hij bij 19 Squadron dat met de Gloster Gauntlet vloog; tijdens de slag om Frankrijk vloog hij bij 56 Squadron, een eenheid die in mei 1940 35 vijandelijke vliegtuigen boven Frankrijk neerhaalde en tijdens de Battle of Britain nog eens 88 overwinningen scoorde. Tegen juni 1941, nog steeds bij 56 Squadron dat met de Hurricane vloog, had hij zijn persoonlijke score verhoogd naar 12 vijandelijke toestellen.
    Higginson werd in juni 1941 boven Duinkerken neergeschoten en probeerde naar Spanje te ontsnappen toen hij bij de Frans-Spaanse grens werd gearresteerd. Tijdens zijn gevangenschap in Perpignan ontsnapte hij. Voorzien van valse papieren en zich voordoend als priester bereikte hij het door de Britten beheerste Gibraltar. Wanneer hij in handen van de Duitse Gestatpo zou vallen, zou zijn kennis van de ontsnappingsroutes in Frankrijk die in gevaar kunnen brengen en ook verzetsmensen. Daarom werd hij van operationele missies uitgesloten en werd gedetacheerd bij de fabriek die de motoren voor de Hawker Typhoon maakte.
    Na de oorlog diende hij op het hoofdkwartier van 11 Group, volgde de RAF stafcursus op Bracknell en studeerde ook af aan het Army Staff College in Camberley. Hij nam in 1956 ontslag bij de RAF en ging naar de Bristol vliegtuigfabriek in Filton.
    In 1963 kwam hij in de directie van Bristol en werd onderscheiden met de OBE voor zijn verdiensten voor de industrie in dat jaar.

    Promoties:
    24 september 1940: Pilot Officer (probation)
    24 september 1941: Pilot Officer
    8 april 1941 :Flying Officer
    8 april 1942: Flight Lieutenant (war sub)
    1 juli, 1946: Flight Lieutenant (permamemt)
    ?: Squadron Leader
    1 juli 1953: Wing Commander
    5 april 1956: pensionering

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 56 (Punjab) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    30 juli 1940
    "Deze vlieger heeft tijdens alle operaties die door zijn squadron zijn ondernomen een sectie geleid en heeft persoonlijk ten minste vijf vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Hij heeft de grootste vastberadenheid in het gezicht van de vijand vertoond en zijn kalme en moedige leiderschap is een voorbeeld geweest voor zijn squadron."
    Distinguished Flying Medal (DFM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 56 (Punjab) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    9 februari 1943
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "Sinds hij in juli 1940 onderscheiden is met de Distinguished Flying Medal heeft deze officier continu deelgenomen aan de operationele activiteiten van zijn squadron. Hij nam deel aan de gevechten tijdens de Slag om Engeland en vervolgens aan aanvallende missies boven Frankrijk waarbij hij vaak zijn squadron leidde. Hij heeft nu ten minste 12 vijandelijke vliegtuigen vernietigd en heeft de hele tijd grote vaardigheid en dapperheid tijdens gevechten met de vijand vertoond."

    Bronnen

    Foto