TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ingle, Alec

Geboortedatum:
15 februari 1915 (Louth/Lincolnshire, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
31 juli 1999
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstummer 83980.
Alec Ingle werd opgeleid aan de Pocklington School, East Yorkshire. Hij werkte daarna bij de Electrical Power Distribution Yorkshire en Lancashire.
In 1937 ging hij bij de RAFVR en werd op 1 september 1939 gemobiliseerd. Hij kreeg zijn aanstelling als officier en werd in 1940 bij 605 Squadron geplaatst dat toen op Drem in East Lothian lag. Tegen november was hij bevorderd tot Flight Commander en was drie keer neergeschoten. In Juli 1941 werd hij bij 59 OTU geplaatst als instructeur waar hij het AFC ontving en werd bevorderd tot Squadron Leader. Op 5 mei 1943 kreeg hij het commando over 609 Squadron en hij leidde het squadron in hun Typhoons op missies tegen scheepvaart. Bij de vliegers van het squadron werden deze aanvallen bekend als "Ingle’s toer naar de Hollandse eilanden." Tegen augustus was hij bevorderd tot Wing Commander en kreeg het commando over 124 Wing. Op een morgen om 03:30 zag hij tot zijn verbazing een Fw 190 landen, maar snel denkend joeg hij er in de auto van het squadron achteraan en arresteerde, ongewapend, de piloot, Heinz Ehrhardt door zijn vinger op hem te richten. De ongelukkige piloot had de delta van de Theems aangezien voor Het Kanaal en dacht dat hij op St. Omer landde. Op 11 september 1943 was hij in gevecht met een Fw 190 toen zijn vliegtuig ontplofte. Terwijl zijn vliegtuig om hem heen uit elkaar viel wist hij er op een hoogte van ongeveer 100 meter uit te komen. Gelukkig ging zijn parachute net op tijd open, na landing werd hij gevangen genomen en nadat de brandwonden in zijn gezicht en aan zijn benen verzorgd waren, werd hij naar Stalag Luft III gestuurd. Een paar weken voor de Grote Ontsnapping werd hij naar en satellietkamp bij Belaria gestuurd waar uiteindelijk Roland Beaumont zich bij hem voegde. Samen met ongeveer 25.00 gevangenen en dwangarbeiders van diverse nationaliteiten namen zij deel aan wat werd genoemd "de grote trek naar het westen." Hij eindigde de oorlog met vijf bevestigde overwinningen.
Na zijn repatriëring werd hij weer bij Fighter Command geplaatst om het commando over de basis West Malling in Kent op zich te nemen en later over andere bases. Na het doorlopen van het RAF Staff College volgden diverse andere plaatsingen.
In januari 1946 was hij een van de 13 vliegers uit de Battle of Britain die de rouwstoet van Sir Winston Churchill aanvoerden en hij ging in 1966 als Group Captain met pensioen.
Ingle werd een goed zeiler en hij bezat een aantal zeiljachen. Hij was ook vele jaren politiek actief voor de Conservatieve Partij en werkte in diverse functies aan voorbereiding en financiële kwesties.

Promoties:
18 juni 1940: Pilot Officer (probation)
18 juni 1941: Flying Officer
21 januari 1942: Flight Lieutenant (war sub)
19 november 1943: Squadron Leader (war sub)
1 januari 1952: Wing Commander
1 juli 1960: Group Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Toegekend op:
1 januari 1943

Toegekend voor het overvliegen van een ernstig gewonde piloot naat het ziekenhuis in Cosford in zeer slecte weersomstandigheden.

Air Force Cross (AFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 609 (West Riding) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
17 augustus 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier heeft vele vluchten gemaakt. Door zijn buitengewone vaardigheid en leiderschap heeft hij aanzienlijk bijgedragen aan de de successen van het squadron die de afgelopen weken zo'n 15 schepen hebben beschadigd. Squadron Leader Ingle, die 5 vijandelijke vliegtuigen heeft vernietigd, heeft goede diensten geleverd."

Bronnen