TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Odegard, Henry O.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 259th Infantry Regiment, 65th Infantry Division "Battle-Axe", U.S. Army (Company E, 259th Infantry Regiment, 65th Infantry Division "Battle-Axe", U.S. Army)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Henry O. Odegard (0-1177559), First Lieutenant [toen Second Lieutenant], U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company E, 259th Infantry Regiment, 65th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 18 maart 1945 in Duitsland. Op die datum voerde 1st. Lt. Odegard in de vroege morgen zijn peloton aan in een aanval tegen zwaar versterkte vijandelijke stellingen in de Siegfriedlinie bij Saarlautern in Duitsland. Toen zijn aanvalsmacht ontregeld raakte door talloze verliezen en vijandelijke mijnen voor de stellingen van de vijand, keerde hij moedig naar zijn startpunt terug, hergroepeerde zijn peloton en leidde het in een tweede aanval door het mijnenveld dat onder zwaar vuur lag van vijandelijke mitrailleurs, artillerie, mortieren en kleine wapens. Geïnspireerd door zijn kalme en heldhaftige leiding schakelden zijn mannen twee kleine en een grote bunker met Bangalore torpedo’s en raketten uit. 1st. Lt. Odegard’s onverschrokken moed tegenover een grote overmacht, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 65th Infantry Divison en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 219 (20 augustus 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto