TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Knilans, Hubert Clarence

    Geboortedatum:
    27 december 1917 (Delavan/Wisconsin, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    1 juni 2012 (King/Wisconsin, Verenigde Staten)
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Nick Knilans groeide op een boerderij in Wisconsin. Hij werd door het Leger gerecruteerd maar het leven als infanterist beviel hem niet maar hij had niet de benodigde universitaire opleiding voor de pilotenopleiding. Daarom vertrok hij in oktober 1941 naar Canada waar hij zich aanmeldde bij de RCAF.
    In 1943 werd hij geplaatst bij No. 619 Squadron en vloog mee tbij de bombardementen van Hamburg en Berlijn.
    In februari 1944 werd hij overgeplaatst naar No. 617 Squadron dat werd ingezet op Pathfinder-missies en preciziebomabrdementen in Frankrijk, Italië en Duitsland.
    In april zat zijn eerste tour erop maar hij en zijn bemanning besloten om door te blijven vliegen.
    In de nacht van 5 op 6 juni 194 nam hij deel aan Operatie Taxable waarbij stroken metalen folie werden afgeworpen om de Duitse radar in verwarring te brengen waar de geallieerde operatie zou plaats vinden.
    Zijn 50e en laatse operatie vond plaats op 15 september 1944 waarbij No.'s 9 en 617 Squadron vanuit vliegbases in Rusland vlogen om het Duitse slagschip de Tirpitz, die in de Kaa Fjord lag, de genadeklap te geven.
    Met twee tours op zijn naam, meldde hij zich vrijwillig aan om in de Pacific te gaan vliegen maar de oorlog was voorbij voordat hij ingezet kon worden
    Na de oorlog vertrok hij bij de USAAF met de rang van Majoor en werd onderwijzer in Californië.
    In 1978 ging hij met pensioen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1st Lieutenant
    Eenheid:
    No. 619 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    december 1943
    Aanbeveling:
    Tijdens een aanval op Kassel op 3 oktober 1943 was deze officier gezagvoerder van een Lancaster die op weg naar het doel door een vijandelijke jager werd aangevallen. Ondanks dat de staartkoepel buiten gevecht werd gesteld en de schutter gedood, vloog hij door en bombardeerde het doel. Op 26 november 1943 was Lieutenant Knilans gezagvoerder van een vliegtuig dat deelnam aan een aanval op Berlijn toen het door twee jagers werd onderschept. Een ervan beschadigde de rugkoepel en schoot een motor kapot. Ondanks dat manoeuvreerde de gezagvoerder zijn toestel zodanig dat geen verdere schade werd aangebracht terwijl een van de jagers brandend neerstortte en de andere werd beschadigd door vuur van de staartschutter. Hoewel hij nog ruim 200 mijl van het doel verwijderd was besloot de gezagvoerder door te vliegen, bombardeerde van geringe hoogte en maakte een foto van het doel. Bij terugkeer naar dit land werd ontdekt dat een van de wielen beschadigd was maar ondanks dat werd in slecht weer een geslaagde landing gemaakt. Lieutenant Knilans heeft 17 vluchten gemaakt en heeft voortdurend uitstekende vliegkunst en leiderschap getoond.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1st Lieutenant
    Toegekend op:
    maart 1944
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft bij een squadron voor speciale taken gediend en deelgenomen aan veel aanvallen op kleine doelen en precisiedoelen die van belang waren voor de oorlogsinspannigen van de vijand. Deze aanvallen werden bij daglicht en van geringe hoogte uitgevoerd onder zware vijandelijke tegenstand vanaf de grond. Lieutenant Knilans heeft deelgenomen aan aanvallen op installaties voor vliegende bommen en raketten en op U-bootbunkers in Brest, Lorient en Le Hâvre en met zijn onverstoorbaarheid, zijn moed en zijn doelgerichtheid heeft hij aanzienlijk bijgedragen aan de behaalde successen.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    with overseas clasp
    Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

    Bronnen

    Foto