TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bartkiewics, Stanley Francis

Overlijdensdatum:
2 maart 1945 (Iwo Jima, Bonin-eilanden, Japan)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Headquarters Company, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps (Headquarters Company, 1st Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps)
Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie tegen de vijand, dienend bij een bataljon Mariniers op Iwo Jima op de Vulkaaneilanden op 19 februari 1945. Sgt. Bartkiewics, vrijwillig en zonder daartoe bevel te hebben gekregen laadde herhaaldelijk een vrachtwagen in en reed die door zwaar vijandelijk vuur van artillerie, mortieren en mitrailleurs om zijn bataljon te bevoorraden. Tijdens de kritieke periode op die datum had hij het enige voertuig om het eiland mee over te steken. Met zijn grote moed en uitstekende initiatief droeg hij aanzienlijk bij aan het succes van zijn bataljon. Zijn dappere plichtsbetrachting en onverwoestbare vechtlust pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Allen, R.E., The First Battalion of the 28th Marines on Iwo Jima – A Day-by-Day History, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 1999

Foto