TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Virot, Andrée Marthe

    Geboortedatum:
    3 februari 1905 (Bretagne/Frankrijk)
    Overlijdensdatum:
    5 februari 2010 (Long Ashton/Somerset, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Franse (1870-heden, Republiek)

    Biografie

    Andrée Virot dreef aan het begin van de oorlog een winkel in schoonheidsartikelen in Brest, voegde zich bij de Ondergrondse en werd in eerste instantie belast met de verspreiding van een ondergrondse krant. Ze werd al gauw bevorderd om een deel van de VAR route te leiden, de ontsnappingsroute naar de Bretonse stranden waar neergeschoten vliegers samen met enkele speciale agenten van de SOE (Special Operations Executive) konden worden opgepikt om naar Engeland gebracht te worden. Aan het einde van de route was zij verantwoordelijk voor het seinen naar de boten die werden uitgestuurd om de mannen op te pikken; gedurende de tijd dat zij de leiding had werd geen enkele van de 102 ontsnapten gepakt.
    Ze werd in 1944 aan de Gestapo verraden en naar het concentratiekamp Ravensbrück gestuurd en van daar naar Buchenwald waar ze een hersenvliesontsteking overleefde en was in afwachting van haar executie toen Amerikaanse troepen op 11 april 1945 het kamp bevrijdden.
    Na de oorlog werkte ze in een restaurant in Parijs op de Rive Gauche waar ze haar toekomstige echtgenoot, John Peel ontmoette (overleden in 2003); na haar huwelijk woonde ze in Long Ashton in Engeland. De autobiografie van John Peel, "Miracles do happen", kwam in 1999 uit.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sous-Lieutenante
    Toegekend op:
    16 april 2004
    Officier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    27 april 1967
    Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    15 oktober 1945
    Médaille de la Résistance Française
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend op:
    1953
    Presidential Medal of Freedom

    Bronnen

    Foto