TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Otway, Terence Brandram Hastings

Geboortedatum:
15 juni 1914 (Caïro, Egypte)
Overlijdensdatum:
23 juli 2006 (Tadworth/Surrey, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Terence Otway werd opgeleid op het Dover College en het RMC in Sandhurst en kreeg in 1934 zijn commissie bij de Royal Ulster Rifles. Hij diende met het 1ste bataljon in Hong Kong, Shang Hai en India totdat hij in 1940 als adjudant van het bataljon in Engeland terugkeerde.
Hij nam het commando over het 1st Airborne Reconnaissance Squadron op zich tegen de tijd dat het 1ste RUR overging op landingen per zweefvliegtuig. Na het doorlopen van het Staff College in Camberly keerde hij naar het 1ste RUR terug voordat hij in maart 1944 eerst werd werd benoemd tot ondercomandant en daarna commandant van het 9th Battalion The Parachute Regiment.
Op D-day werd het 9de in de nacht ervoor gedropt om belangrijke doelen te veroveren, in het bijzonder om de batterij bij Merville te neutraliseren. Ondanks ernstige problemen bij de landing veroverde zijn bataljon de batterij bij Merville. Otway begon aan de actie met ongeveer 750 man waarvan er nog maar weinig in actie waren geweest; van de 150 die aan de aanval deelnamen waren er tegen het einde van de actie 65 gedood of gewond waardoor een groot aantal Geallieerde levens gespaard bleef.
Zijn in aantal sterk verzwakte en bijna uitgeputte bataljon trok toen op naar Le Plein waar zij sterke tegenstand ontmoetten en ondanks hun kleine aantal namen zij Château St. Come op de heuvelrug in en slaagden erin twee vijandelijke aanvallen door een regiment van 21.Panzerdivision die elk enkele uren duurden af te slaan.
Twee dagen later, tijdens een routineinspectie van zijn stellingen, sloeg een verdwaalde granaat dicht bij Otway in. Er werd een ernstige hersenschudding geconstateerd en hij werd vervolgens afgevoerd naar een ziekenhuis in Cardiff. Hij werd ongeschikt verklaard voor verdere actieve dienst en werd op het Ministerie van Oorlog geplaatst als Stafofficier. In mei 1945 werd hij naar India overgeplaatst om het commando over het 1st/15th King’s Regiment over te nemen met de bedoeling dit om te vormen tot het 15th Parachute Batallion voor acties tegen de Japanners in Birma.
In september 1945 werd Otway benoemd tot ChefStaf van de 2nd Indian Airborne Division en diende met een ander beroemd figuur, Lt. John Wood.
Otway raakte na de oorlog zeer teleurgesteld in het leger en in januari 1948 zwaaide hij af. Hij werd toen assistent General Manager bij de Colonial Development Corporation in Gambia en een jaar later als General Manager in Nyasaland. In juni 1946 verslechterde zijn gezondheid en werd hij naar de UK teruggeroepen.
In de jaren die volgden raakte Otway betrokken bij diverse ondernemingen, van het verkopen van levensverzekeringen tot het leiden van een krant. Hij was eens algemeen directeur van de Empire Newspaper. Tijdens zijn pensionering streed hij hard voor de belangen van al het dienstpersoneel en oorlogsweduwen en schreef vele artikelen over de geschiedenis van het Parachute Regiment en zijn acties bij de batterij van Merville.
Op 7 juni 1997 werd in zijn aanwezigheid bij de batterij van Merville een bronzen buste van hem onthuld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (temporary Major)
Eenheid:
The Royal Ulster Rifles (Kew)
Toegekend op:
19 oktober 1944
Voordracht:
"Voor opvallende heldhaftigheid en uitstekend leiderschap. Bij de succesvolle aanval op de batterij bij Sallenelles, leidde deze officier 150 mannen van zijn bataljon. Hij leidde persoonlijk de aanval en organiseerde de succesvolle zuivering van de Duitse defensies onder hevig mortier- en machinegeweervuur. Hij leidde de aanval en bezette succesvol Le Plein totdat hij door een andere formatie werd afgelost.
Bij aankomst in het Le Mesnilgebied slaagde hij erin door zijn schitterende leiderschap van zijn numeriek zwakke en vermoeide bataljon, om twee grootschalige vijandelijke aanvallen af te slaan die enige uren duurden. Zijn totale verontachtzaming van persoonlijk gevaar is een inspiratie geweest voor al zijn manschappen."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
5 juni 2001
Chevalier de l' Ordre National de la Legion d'Honneur

Bronnen