TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Silvius, Merritt Wells

Dienstnummer:
L154062
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
A Company, 1st Battalion South Saskatchewan Regiment, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 december 1945
Aanbeveling:
Op 14 december 1944 bezette het South Saskatchewan Regiment een defensieve stelling bij Groesbeek en A Company lag links voor. Vroeg in de middag kwam er een dichte mist opzetten en er was aanzienlijke vijandelijke activiteit hoorbaar, een waarschuwing voor een dreigende aanval. Om achter de plannen van de vijand te komen en mogelijk een gevangene te maken om te ondervragen gaf de compagniescommandant Cpl. Merritt Wells Silvius opdracht om met een kleine patrouille naar de vijandelijke linie te gaan en onder dekking van de mist alle mogelijke informatie te verzamelen.
Onder de kundige leiding van Cpl. Silvius trok de patrouille onder dekking van de mist voorzichtig door het open terrein totdat ze onopgemerkt de vijandelijke linie bereikten. Een deel van zijn patrouille als dekking achterlatend werkte deze NCO zich met twee man naar voren en ging van punt naar punt langs het vijandelijke front, waardevolle informatie verzamelend over de activiteiten van de vijand en zijn opstelling. Bij zijn terugkeer zag Cpl. Silvius een nietsvermoedende Duitse officier naderen. Rustig verborgen blijvend wachtte hij totdat de officier dichtbij was en toen besprongen de drie mannen hem. De officier vocht hevig om te ontsnappen, dat rumoer trok onmiddellijk de aandacht van de vijand en er werd door de mist zwaar mitrailleurvuur op hen gericht. Helaas rukte de officier zich los en zou zijn ontsnapt als hij bij die poging niet zou zijn neergeschoten.
Omdat hij voldoende informatie had verzameld en de kans verkeken was, een gevangene te maken bleef Cpl. Silvius met één man en een lichte mitrailleur als dekking achter en gaf de rest van de patrouille bevel zich terug te trekken. Niet afgeschrikt door het zware vijandelijke vuur richtte hij zijn eigen vuur totdat het restant weg kon komen en een positie innemen van waaruit zij zijn aftocht konden dekken. Terug rennend onder het hevige vuur stapte zijn schutter op een Duitse S mijn en raakte ernstig gewond. Cpl. Silvius leidde zijn patrouiille snel naar de linie van de compagnie terug en toen ze in veiligheid waren, ging hij terug om de gewonde soldaat op te halen. Het vijandelijke vuur en het gevaar van mijnen negerend, doorzocht hij deskundig het mijnenveld totdat hij zijn gewonde kameraad vond. Hij verbond zijn wonden, droeg hem voorzichtig terug naar de eigen linie en gaf hem over aan twee brancarddragers.
Dat waardevolle informatie was verkregen, was grotendeels te danken aan de persoonlijke deskundigheid, de moed en het plichtsbesef van Cpl. Silvius tegenover de vijand en zijn minachting voor persoonlijke veiligheid terwijl hij zijn gewonde kameraad hielp, won hem de grootste bewondering van iedereen in zijn compagnie. Deze actie was kenmerkend voor de onwankelbare offeringsbereidheid en het leiderschap van deze NCO tijdens de vele felle gevechten voor de bevrijding van Nederland.

Koninklijk Besluit No. 2, dd. 8 december 1945.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto