TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dalton II, James Leo "Dusty"

Geboortedatum:
1910 (New Britain/Connecticut, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
16 mei 1945 (Luzon, Filipijnen)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Manila
Vak: D. Rij: 15. Graf: 109.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division "Tropic Lightning", U.S. Army
Toegekend op:
17 maart 1943
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie als bevelvoerend officier van het 161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division in actie tegen de vijand op 23 en 24 januari 1943 op Guadalcanal op de Solomonseilanden. Lieutenant Commander Dalton leidde persoonlijk een patrouille van 18 infanteristen in een aanval die moest worden uitgevoerd in samenwerking met een soortgelijke patrouille op een vijandelijke stelling die eerder was ontdekt. De andere patrouille werd door vijandelijk vuur opgehouden. De patrouille onder bevel van Lt Cdr Dalton trok het door de vijand bezet gebied binnen, verlaagde zo de druk op de andere patrouille en doodde 10 vijanden. De volgende dag organiseerde Lt Cdr Dalton een grotere patrouille die het gebied van alle vijandelijke tegenstand zuiverde en 35 vijanden doodde. Zijn dappere actie en toegewijde plichtsbesef, met minachting voor eigen leven, pasten binnen de hoogste tradities van de militaire dienst en strekken hem, zijn eenheid en de Landmacht van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.

Headquarters, U.S. Army Forces in the South Pacific Area, General Orders No. 63
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van het 161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen tussen 23 en 28 januari 1945 in de omgeving van New Georgia. Colonel Dalton’s opmerkelijke leiderschap, zijn persoonlijk moed en vurig plichtsbesef weerspiegelen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, de 25th Infantry Division en de Amerikaanse landmacht tot grote eer.

Headquarters, U.S. Army Forces in the Far East, General Orders No. 38.
Aanbeveling niet beschikbaar.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division "Tropic Lightning", U.S. Army
(Oorkonde nodig) – samenvatting:
Aan Colonel (Infantry) James Leo Dalton, II (ASN: 0-19100), United States Army, werd postuum een Legion of Merit toegekend wegens uitzonderlijk waardevol optreen bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als bevelvoerend officier van het 161st Infantry Regiment, 25th Infantry Division van 1942 tot 1945.

Legion of Merit - US Military

Bronnen