TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Emery, Douglas Elias George

Dienstnummer:
6018298
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
1st Battalion Duke of Wellington's (West Riding) Regiment, 3rd Infantry Brigade, 1st Infantry Division, British Army
Toegekend op:
12 april 1945
Aanbeveling:
Toegekend voor de aanval op de sterk verdedigde Monte Cece. ‘A’ Company, waartoe Sgt. Emery behoorde kreeg de taak opgedragen de rechterzijde van de top te veroveren en te behouden. De voortgang was moeilijk door de modder en de stromende regen en de klim vanaf de startlijn tot de top was zeer steil. Toen 20 meter van de top het voorste peloton door geconcentreerd vuur van 4 Spandau mitrailleurs, die van de top omlaag vuurden werd tegengehouden kreeg Sgt. Emery - die optrad als pelotonscommandant omdat die zelf gewond was geraakt – opdracht zijn peloton langs het voorste peloton naar voren te brengen en de top aan te vallen. Hij voldeed onmiddellijk aan dit bevel en met zichzelf aan het hoofd leidde hij zijn peloton naar en over de topen nam daarbij minstens één Spandau bemanning voor zijn rekening, gedood of gewond die door zijn eigen Tommy Gun vielen. De aanval was volledig geslaagd en dat succes was voor een groot deel te danken aan de uitmuntende dapperheid en moed van deze onderofficier onder het striemende vijandelijke M.G. vuur. Sgt. Emery hergroepeerde en consolideerde onmiddellijk zijn peloton dat zware verliezen had geleden. Voordat hij daar helemaal mee klaar was deed de vijand een tegenaanval met 15 tot 20 man. Sgt. Emery nam nogmaals onmiddellijk een positie in voor zijn peloton en hoewel hij bloot stond aan zwaar vijandelijk vuur van kleine wapens nam hij het met zijn Tommu Gun tegen de aanvallers op en leidde het vuur van zijn peloton met zo’n succes dat de tegenaanval snel uiteen werd geslagen en de vijand zich terugtrok met achterlating van een aantal doden en gewonden. Gedurende de hele actie, die tot in de vroege morgen van 9 oktober duurde, betoonde Sgt. Emery niet alleen een hoge mate van leiderschap en plichtsbesef maar legde ook een volledige minachting voor zijn eigen veiligheid aan de dag in een periode van uitzonderlijk gevaar. Wanneer hij niet actief betrokken was bij een aanval en het leiden van het vuur op de vijand, vormde Sgt. Emery een voortdurende bron van aanmoediging en opgewektheid voor zijn mannen. hij bewoog zich onder hen en leidde de afvoer van de gewonden. Het lijdt geen twijfel dat het succes van de aanval op de Monte Cece voor een groot deel te danken was aan de opvallende moed van Sgt. Emery.

Het Regiment betreurde 72 slachtoffers tijdens de aanval op Monte Cece, waarbij 2 officieren en 12 overigen werden gedood. Private Richard Burton
ontving het Victoria Cross
voor buitengewone moed tijdens de aanval, waarbij zijn voordracht vangelijkwaardige aard was van dat van Sergeant Emery. Monte Cece werd herdacht middels een Battle Honour op de Regimental Colour.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Naoorlogse Periode (1945-Heden)
Toegekend op:
31 december 1982
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette of 10th April 1945, Issue 37027, dated 12th April 1945
    - Supplement to The London Gazette of 30th December 1982, Issue 49212, dated 31st December 1982