TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Voss, Harry Frederik

Geboortedatum:
12 maart 1912 (Paramaribo, Suriname.)
Overlijdensdatum:
23 mei 1943 (Geëxecuteerd te Kota Tjane.)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
KNIL
Toegekend op:
8 augustus 1950
Heeft zich door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, aanvankelijk als krijgsgevangene ondergebracht in een kamp te Lawe Segalagala (Atjeh), in mei 1943 een request mede te ondertekenen met het verzoek om het besluit, waarbij Indo-europeanen als Indonesiërs warden aangemerkt en zodoende als “Heiho” soldaten in dienst van het Japanse Leger moesten treden, in te trekken en nader te beslissen dat de Indo Europeanen als Nederlandse krijgsgevangenen zouden blijven beschouwd en als zodanig zouden worden behandeld, met het gevolg dat de ondertekenaars van dit rekest door de daarover gebelgde Japanners werden gevangen gezet. Voorts door in zijn weigering om in Japanse dienst te treden te blijven volharden, waarop hij op 28 mei 1943
naar Kota Tjane werd gevoerd om aldaar ten aanschouwen van al het volk te worden terechtgesteld. Vervolgens door, toen daarbij een Japans officier onder de indruk van zijn trouw en standvastigheid hem een laatste gunst toestond, luide in het Maleis, zodat allen het konden horen, te antwoorden;”Japanner, ik wil dat een rood-wit-blauwe vlag om mijn borst wordt gewikkeld en schiet dan maar raak.’ Voorts door, toen aan zijn wens gevolg was gegeven en hem was toegestaan nogmaals een wens te doen, aan de Japanners mede te delen, dat zij geen eerlijke soldaten waren, omdat zij hem tot verraad aan zijn Koningin wilden dwingen; dat zij wel meenden de oorlog te hebben gewonnen, doch dat de eindoverwinning aan de Geallieerden zou zijn en dat , zo langer nog één Hollander leefde, zij geen rust in dit land zouden kennen. Ten slotte door, toen de Japanners hem wilden blinddoeken, dit op heldhaftige wijze af te wijzen met de woorden: “Ik ben een Hollander en durf te sterven”, en, nadat reeds enige schoten op hem waren gelost, doch hij nog leefde, luidkeels te roepen; “Leve de Koningin”, totdat nog een schot een eind aan zijn leven maakte, waarna zijn lijk de volgende morgen in de Alasrivier werd geworpen.


Postuum bijgeschreven in het register bij K.B.no.45 d.d.8 augustus 1950.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen

  • - Heuvel C.C. van den, Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985
    - Maalderink P.G.H., De Militaire Wilemsorde sedert 1940, Sijthoff Pers, Rijswijk, 1982
    - The Dutch Medals Page

Foto