TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tait, James Brian "Willie"

Geboortedatum:
9 december 1916 (Manchester/Greater Manchester, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
31 augustus 2007
Dienstnummer:
33291
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tait werd in Manchester geboren en ging naar de Wellingborough School. Nadat hij in 1928 een race van de Schneider Trophy bezocht, besloot hij om bij de RAF te gaan. Hij studeerde af aan het RAF College Cranwell en kreeg vanaf 1 augustus 1936 een aanstelling als Pilot Officer bij de RAF en kwam bij No. 51 Squadron en vloog met Whitley-bommenwerpers. Tait vloog bombardeeroperaties bij No. 51 Squadron in 1940 waaronder een aantal lange-afstands aanvallen op Berlijn en de eerste Britse luchtaanval op Italië waar hij over de Alpen vloog om Turijn te bombarderen.

Tegen het einde van 1940 was hij commandant van No. 51 Squadron. Op 10 februari 1941 leidde hij het vliegtuig dat betrokken was bij Operatie Colossus waarbij er vanaf Malta gevlogen werd om parachutisten af te werpen in Zuid-Italië. Na Colossus kwam Tait bij No. 35 Squadron, het eerste squadron wat werd uitgerust met Handley Page Halifaxes. Tait kreeg verlof van het vliegen van missies en werd bij een trainingseenheid geplaatst maar slaagde er niettemin in om begin 1942 drie van de "Thousand Bomber Raids" te vliegen.
Medio 1942 werd Tait benoemd als commandant van No. 78 squadron. In maart 1944 werd hij basis operations commander op RAF Waddington waar hij doorging met het vliegen van missies met RAAF Lancaster-crews ondanks dat hij een baan had waarin hij niet hoefde te vliegen.

Hij keerde in mei 1944 terug naar operaties en werd de master bomber van 5 Group. Hij volgde Leonard Cheshire op als commandant van No. 617 Squadron: het bekende "Dambuster"-squadron dat gespecialiseerd was in het vliegen van laag bij de grond doelmarkeringen en precisie-aanvallen. Onder zijn bevel, bombardeerde het squadron een serie V-1 opslag-plaatsen en V-2 lanceer plaatsen en gebruikte Barnes Waliss’ Tallboy 12.000-ponder diepe penetratie-bom.

Op 15 september 1944 leidde Tait een aanvalsmacht van 37 AVRO Lancasters van No. 617 Squadron en No. 9 Squadron bij Operatie Paravane. Er werd vanaf een vliegveld bij Yagodnik gevlogen, vlakbij Archangelsk op het schiereiland Kola in Noord-Rusland. Zij vielen het Duitse slagschip Tirpitz aan in de Kaa-Fjord. Ondanks de rook die het doel dekking gaf werd de Tirpitz zo zwaar beschadigd dat het Duitse Opperbevel besloot dat het schip niet meer zondanig te repareren viel dat zij zeewaardig werd. De Tirpitz werd daarom verplaatst naar Tromsø zodat zijn bepantsering te gebruiken viel als defensieve artillerie tegen een verwachte geallieerde aanval. De Duitsers slaagden erin om het gebrek aan zeewaardigheid van het schip te verhullen zodat de vernietiging daarvan een hoge prioriteit bleef houden.
Tait leidde zijn eenheid in een tweede aanval op 28 oktober, genaamd Operatie Obviate; deze keer vanaf RAF Lossiemouth in Schotland (de verplaatsing van het schip had het binnen bereik gebracht). De aanval was geen succes omdat zware bewolking het doelwit verhulde vlak voordat de bommenwerpers arriveerden. Op 12 november leidde Tait zijn eenheid tegen de Tirpitz voor een derde en laatste aanval, Operatie Catechism. De Luftwaffe slaagde er niet in om de Britse bommenwerpers te onderscheppen en drie voltreffers door "Tallboys" lieten het schip kapseizen ten westen van Tromsø in de baai van Håkøybotn.

Half december 1944 werd Tait, die 101 missies had gevlogen, aan de grond gehouden en kreeg hij de opdracht om Canadese bommenwerpereenheden te trainen. Tait bleef na de oorlog bij het RAF. Hij diende in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Singapore. Hij was commandant van RAF Coningsby en werd in 1959 benoemd als Adjudant van de Koningin en verliet de RAF in 1964.

Hij schoolde zich om tot computerprogrammeur ging bij ICL werken als technisch vertegenwoordiger en werkte in Oost-Europa. Na een periode bij een transportbedrijf, werd hij investeringsadviseur bij Scottish Widows. Hij ging uiteindelijk in 1981 met pensioen. Gedurende zijn diensttijd en burgerleven was Tait een nauwgezet planner en organisator en nam eens een transportbedrijf over wat op de rand van de financiële afgrond stond en maakte het binnen twee jaar weer gezond voordat hij op andere projecten overstapte. Tijdens zijn pensionering genoot hij erg van zijn volkstuin en het gezelschap van zijn hond. Toen de gemeente hem vertelde dat honden daar verboden waren, ging hij daar mee naar de rechter maar verloor zijn zaak. Hij zegde toen meteen zijn tuin op. Tait was president van de No. 617 (Dambuster) Squadron. In latere jaren las hij veel en was een liefhebber van de muziek van Schubert, met name zijn Lieder en bestudeerde met veel aandacht voor details daar meer dan 400 van. Hij trouwde met zijn vrouw Betty Plummer in 1945. Zij ontmoetten elkaar tijdens de oorlog toen zij een officier bij de WAAF was. Zij hadden een zoon en drie dochters. Zijn vrouw stierf in 1990. Hij werd overleefd door zijn drie kinderen.

Bevorderingen:
1 augustus 1936: Pilot Officer
1 februari 1938: Flying Officer
1 februari 1940: Flight Lieutenant
1 maart 1941: Squadron Leader
1 juni 1942: Wing Commander (Temporary)
1 maart 1944: Wing Commander (War Sub)
1 januari 1953: Group Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Toegekend op:
22 oktober 1940
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Eenheid:
No. 51 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 april 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Eenheid:
No. 35 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
25 juli 1941
Voordracht:
"In juni 1941 was deze officier captain van het leidende vliegtuig van een formatie van drie vliegtuigen die een aanval uitvoerden op Kiel bij klaar lichte dag. Ondanks accuraat luchtdoelgeschut werden bommen afgeworpen en waargenomen te ontploffen op het doel. Het succes dat het gevolg was van deze operatie kwam hoofdzakelijk door het voortreffelijke leiderschap en de moed tezamen met de briljante vliegenierschap zoals vertoond door deze officier."

Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader
Toegekend op:
24 september 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 september 1944
Voordracht:
"Sinds hem een gesp bij de Distinguished Service Order is toegekend, heeft deze officier vele vluchten gemaakt tgen doelen in vijandelijk bezet gebied en Duitsland. Vele keren bleef Wing Commander Tait in de onmiddellijke nabijheid van het doelgebied, vaak in het blikveld van heftige tegenstand gedurende een aanzienlijke tijd. Zijn uitstekende leiderschap, heldhaftigheid en onvermoeibare toewijding aan de plicht hebben letterlijk bijgedragen aan de successen zoals die behaald zijn door de squadrons waarvan hij de bevelvoerder is."

Derde DSO toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DSO
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 december 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Recent heeft deze officier een formatie vliegtuigen in een aanval geleid op de sluisdeuren van de Kembs Barrage. Toen het doel werd genaderd, werd aanzienlijk veel licht luchtdoelgeschut ontmoet. Niettemin leidde Wing Commander Tait zijn formatie in de aanval met zijn gewoonlijke vaardigheid en vastberadendheid. Alhoewel zijn vliegtuig werd geraakt en beschadigd werd, zette Wing Commander Tait zijn aanval voort met precisie. Enige tijd hiervoor vloog deze officier met grote onderscheiding in een succesvolle aanval op het Dortmund-Ems-kanaal. Hij vertoonde de hoogste orde van toewijding aan de plicht in beide aanvallen op gevaarlijke en moeilijke doelen."

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander
Eenheid:
No. 617 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
9 januari 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Catechism
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Deze officier heeft opvallende heldhaftigheid en bovenmatige toewijding aan de plicht vertoond in het bijzijn van de vijand, continu geïllustreerd gedurende een lange periode van operationele vluchten. Hij heeft een groot aantal vluchten voltooid, vele daarvan op zeer gevaarlijke en moeilijke doelen en de behaalde successen zijn een grandioos eerbetoon aan zijn briljante leiderschap en onovertroffen vaardigheid. Bij drie gelegenheden leidde Wing Commander Tait aanvallen op het Duitse slagschip "Tirpitz". De laatste gelegenheid was op 12 november 1944. Het schip lag nabij Tromso. Het zicht was goed toen Wing Commander Tait zijn squadron naar de aanval leidde. Ondanks onophoudelijk geschut vanaf drie schepen en van kustgeschut, werd de aanval benadrukt. De eerste bom, afgeworpen door Wing Commander Tait, raakte de Tripitz. Bijna meteen werd nog een treffer behaald en nog een 12.000 pond bom viel in de buurt. Het slagschip vloog in brand en rook walmde vanaf haar. Uiteindelijk kapseisde zij. Door zijn uitstekende vaardigheid en leiderschap, speelde Wing Commander Tait een prominente rol in het succes van de operatie. Deze officier heeft 98 vluchten voltooid en de hele tijd heeft hij een voorbeeld gesteld van de bovenste orde."

Vierde DSO toegekend als derde gesp voor op het lint van de eerste DSO.
Eigenlijk was Tait voorgedragen voor een Victoria Cross maar werd een derde gesp voor op de DSO toegekend. Gedeeltelijk omdat de autoriteiten beweerden dat Taits heroïsche verrichtingen (waaronder de uiteindelijke keldering van de Tirpitz) waren opgeblazen door de pers en doordat zij afkerig waren van een precedentwerking van een VC-toekenning aan Group Captain Leonard Cheshire.

Bronnen

  • - The London Gazette Issue 34976 published on the 22 October 1940
    - The London Gazette Issue 35139 published on the 18 April 1941
    - The London Gazette Issue 35228 published on the 25 July 1941
    - Supplement to The London Gazette Issue 36713 published on the 19 September 1944
    - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 36826 published on the 1 December 1944
    - The London Gazette Issue 36883 published on the 5 January 1945
    - The Telegraph- Obituaries
    - Special Forces Roll of Honour

Foto

Thema's