TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Doe, Robert Francis Thomas

    Geboortedatum:
    10 maart 1920 (Reigate/Surrey, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    21 februari 2010 (Crowborough/East Sussex, Groot-Brittannië)
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 41908

    Bob Doe, de zoon van een hoofdtuinier, werd op 10 maart 1920 in Reigate geboren. Hij was een verlegen en vaak zieke jongen die met 14 jaar school verliet en als boodschappenjongen ging werken bij The News of the World.
    In maart 1938 sloot hij zich aan bij de RAFVR, begon met zijn pilotenopleiding bij een prive-school en vloog solo op 4 juni. Maar de opleiding kostte hem moeite en slaagde maar net voor zijn eamens om zijn wings te halen. Het ontbrak hem aan zelfvertrouwen, hij was slecht in stuntvliegen en had een hekel aan ondersteboven vliegen.
    Hij slaagde er niettemin in om in maart 1939 een korttijdelijk dienstverband bij de RAF te krijgen.
    Hij Volgde zijn elementaire vliegtraining bij 15 Flying Training School op Little Rissington waarna hij op 6 november 1939 werd geplaatst bij No. 234 Squadron waar hij nog steeds was toen de Slag om Engeland begon.
    Tiijdens die Slag om Engeland had hij behoorlijk veel succes. Hij was een van de weinige piloten die zowel succes had in de Hurricane als in de Spitfire en was een van de topscorers van de Slag met 14 overwinningen en 2 gedeeld.
    Op 10 oktober 1940 werd hij neergeschoten in de laatste grote aanval bij dag van de Luftwaffe en hij sprong uit zijn Hurricane met ernstige verwondingen aan zijn been en schouder. Hij voegde zich in december weer bij zijn squadron maar op 3 januari 1941 kreeg zijn vliegtuig motorproblemen tijden een nachtelijke onderscheppingspoging. Hij maakte een noodlanding maar zijn veiligheidsharnas brak door de schok en zijn gezicht ramde tegen zijn vizier. Hij liep meerdere zware verwondingen op an zijn gezicht en brak zijn arm. Langdurige chirurgie was noodzakelijk waarin hij 22 keer geopereerd werd door de briljante Nieuw-Zeelandse plastisch chururg Sir Harold Gillies. Doe hervatte het vliegen in mei 1941 en kwam bij No. 66 Squadron als Flight Commander.
    In augustus 1943 werd hij bij No. 613 Squadron geplaatst en vloog in P-51 Mustangs. In okotber 1943 werd hij overgeplaats naar het Verre Oosten om No. 10 Squadron Indina Air Force te helpen formeren, die hij aan het front in Birma leidde.
    Na de oorlog bleef hij in dienst van de RAF en verliet die uiteindelijk in 1966.
    Eenmaal buiten de militaire wereld, streek hij neer in Kent en had zijn eigen garage en auto-verguur bedrijf. Hij was vaak in zijn tuin en drie kassen te vinden en was graag bij zijn grote familie.
    Hij schreef over zijn oorlogservaringen het boek 'Bob Doe, Fighter Pilot'
    wat in 1989 werd uitgegeven.
    Bob Doe overleed in het ziekenhuis aan een longontsteking.

    Bevorderingen:
    6 november 1939: Pilot Officer (Probation)
    20 maart 1940: Pilot Officer
    6 november 1940: Flying Officer
    6 november 1941: Flight Lieutenant (war sub)
    1 januari 1949: Squadron Leader
    1 januari 1956: Wing Commander

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer
    Toegekend op:
    22 oktober 1940
    Voordracht:
    "Pilot Officer Doe heeft grote moed vertoond tijdens de vele patrouilles die zijn squadron heeft ondernomen en hij heeft negen vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Hij heeft grote energie en enthousiamse vertoond om de vijand van dichtbij aan te vallen."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer
    Eenheid:
    No. 238 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    26 november 1940
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Voordracht:
    "Deze officier is verder gegaan met het, met initiatief en succes, aangaan van het gevecht met de vijand. Bij een gelegenheid, dook hij verticaal door een sterke verdedigingsformatie van gevechtsvliegtuigen en viel twee viermotorige vijandelijke vliegtuigen aan. Hij heeft in totaal 14 vijandelijke vliegtuigen vernietigd."

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader
    Eenheid:
    Reserve of Air Force Officers, No. 10 Squadron, Royal Indian Air Force (Reserve of Air Force Officers, No. 10 Squadron, Royal Indian Air Force)
    Toegekend op:
    2 oktober 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Onder de bezielende leiding van Sqn.Ldr. Doe heeft zijn squadron een hoge graad van operationele doelmatigheid behaald. Hij heeft met succes talloze bombardementen en aanvallen van lage hoogte uitgevoerd, binnen 60 meter van onze troepen en boven bergachtig en moeilijk terrein. Tijdens operaties aan het Arakan front is zijn squadron verantwoordelijk geweest voor de vernietiging van meer dan 200 binnenschepen, een tank, drie bruggen, een veerpont en diverse andere vijandelijke objecten. Sqn. Ldr. Doe heeft zijn derde operationele tour volbracht en heeft altijd een onoverwinnelijke vechtlust en groot plichtsbesef getoond.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "BATTLE OF BRITAIN"-gesp.
    1939-1945 Star

    Bronnen

    Foto