TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Atkins, James L.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company G, 317th Infantry Regiment, 80th Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
17 maart 1945
Sergeant James L. Atkins, 37066376, Company G, 317th Infantry Regiment, 80th Infantry Division, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand in Frankrijk.
Op 2 oktober 1944 voerde Sgt. Atkins een peloton infanterie aan tegen de door de vijand bezette stad Sivry in Frankrijk, zijn mannen inspirerend en aanmoedigend met zijn brutale en onbevreesde leiderschap. Onvermoeibaar de aanval doorzettend forceerde hij zich een weg de stad in waar hij en zijn mannen twee dagen en nachten hardnekkig vasthielden aan defensieve posities. Op de derde dag zette de vijand een zware tegenaanval in, omsingelde het peloton bijna en dwong het zich terug te trekken. Sgt. Atkins behield met nog een andere soldaat moedig zijn positie totdat zijn mannen hun terugtocht hadden voltooid, vocht zich daarna een weg terug door de stad en werd later afgevoerd wegens verwondingen, opgelopen tijdens de actie. Het opvallende, heldhaftige leiderschap dat hij betoonde kenmerkt hem als een uitmuntend soldaat. Zijn onbevreesdheid en dappere plichtsbetrachting passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 59 (17 maart 1945).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Adkins Jr., A.Z. & Adkins III, A.Z., You Can’t Get Much Closer Than This – Combat with Company H, 317th Infantry Regiment, 80th Division, Casemate, Havertown/Pennsylvania, U.S.A., 2005
    - homeofheroes.com
    - 80thdivision.com

Foto