TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bastiaanse, Johannes Cornelis

Geboortedatum:
22 april 1922 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
12 juli 2009 (Groningen, Nederland)
Dienstnummer:
22 04 22 002
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Eenheid:
KP Noord-Drenthe, Knokploeg (KP), Nederlands Verzet
Toegekend op:
26 mei 1952
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden als ondercommandant, later commandant, van een K.P. (Knokploeg) in Noord-Drente, die zich verdienstelijk heeft gemaakt met het organiseren van zogenaamde "droppings van wapenen", die bij de bevrijding in april 1945 daadwerkelijk zijn gebruikt, onder andere bij gevechten nabij Smilde en Appelscha.
Hij leidde de overval op het Huis van Bewaring te Assen op 11 december 1944 waarbij een dertigtal verzetslieden, die op doodvonnis wachtten, werden bevrijd en zodoende opnieuw bij het konden worden ingeschakeld.
Bij deze overval drong hij met list en geweld als eerste naar binnen en wist door gedurfd optreden het bewakingspersoneel in bedwang te houden.
Meermalen kwam hij in gewapende aanraking met hem achtervolgende landwacht of politie waarbij hij zich door koelbloedig optreden steeds aan gevangenneming wist te ontrekken.
Hij was een voorbeeld voor allen in zijn verzetsgroep."

Koninklijk Besluit No. 15, dd. 26 mei 1952.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto