TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gregory, Joseph Arthur

Geboortedatum:
december 1900
Dienstnummer:
L.12057
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Joseph Arthur Gregory hield zijn echte leeftijd verborgen ging met 15 jaar bij het leger. Hij vertelde vienden dat hij zijn latere talent voor het vak van sluipschutter als jongen had ontwikkeld toen hij in Saskatchewan jaagde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij een fototoestel en hij had een grote collectie van foto's die de gruwelen die hij had gezien documenteerden.
Na zijn diensttijd als sluipschutter in Frankrijk gedurende de Eerste Werledoorlog, streek Gregory neer in Calgary, Alberta met zijn vrouw en werkte als arbeider. Bij de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, meldde hij zich op 7 september 1939 opnieuw aan bij het nieuw opgerichte South Saskatchewan Regiment.
Toen hij deel nam aan de aanval op Dieppe waar hij diverse 'kills' op zijn naam schreef, verloor hij een oog door een afgeketste kogel.
Na zijn terugkeer naar Canada werd hij een bekendheid en werkte als recruiter voor het Canadese leger.
Zijn verslag van de aanval op Dieppe verscheen in TIME Magazine van 26 okotber 192 en hij werd geïnterviewd voor de Hamilton Spectator van 1 decmber.
In de jaren '50 werkte hij op een RCAF-basis in Tofino, British Columbia en bleef in de regio voor de rest van zijn leven wonen. Hij stierf eind jaren '50-begin jaren '60.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
1st Battalion South Saskatchewan Regiment, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
2 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Voordracht:
"Gedurende de operatie op Dieppe op 19 augustus 1942, was Corporal Gregory een sluipschutter en scout, verbonden aan het Bataljons Hoofdkwartier. Bij vier gelegenheden, hoewel onder vuur en observatie, maakte hij individuele expedities naar vijandelijke sluipschutterposities die slachtoffers veroorzaakten op het Bataljons Hoofdkwartier. Bij iedere gelegenheid doodde hij de vijandelijke sluipschutter. Tussen deze operaties in hield Corporal Gregory de defensie van het Bataljons Hoofdkwartier georganiseerd en hoewel hij een oog verloor tijdens de actie, ging hij door met zijn taken tot aan de uiteindelijke terugtocht naar het strand. Zijn moedige toewijding aan de taak was van onschatbare waarde voor de defensie van het Bataljons Hoofdkwartier."
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto