TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Robinson, Michael Lister

Geboortedatum:
8 mei 1917 (Chelsea/Londen, Engeland)
Overlijdensdatum:
10 april 1942
Vermeld op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Dienstnummer:
37300
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Michael Lister Robinson werd op 8 mei 1917 in Chelsea, London geboren. Hij was de zoon van Roy Lister Robinson, 1e (en laatste) Baron Robinson en Charlotte Marion Cust Bradshaw. Hij ging naar school op Downside School, Bath, Somerset, England.
Hij kwam in september 1935 in dienst van de RAF op een korttijdelijk dienstverband. Op de 28e werd hij geplaatst bij No. 3 Flying Training School, Grantham en, toen zijn training over was, kwam hij op 3 augustus 1936 bij No. 111 Squadron op Northolt. Op 30 januari 1939 ging Robinson naar No. 11 Group Pool op St. Athan als instructeur en werd op 10 juliaangesteld als B Flight Commander.
Ongeveer zes maanden voor de oorlog waren hij en twee legervrienden met verlof en gingen bij Garmisch skiën. Op een avond ontmoetten zij een groep Luftwaffe officieren van het Richthofen Geschwader, gestationeerd op Augsburg in het zuiden van Duitsland. Een hogere Duitse officier had de groep uitgenodigd als gasten voor een avond in de eetzaal op Augsburg. De uitnodiging werd aanvaard. Na een taxirit bereikten zij de Richthofen Eskader mess. Tijdens die avond dineerden zij gezamenlijk en na veel bier en kirsch kwam een jonge luitenant naar Robinson toe en vroeg: ‘Jullie hebben toch Hurricanes?’ Michael antwoordde: ‘Ja’. ‘Wel,’ zei hij, ‘wij hebben Messerschmitts 109 en God helpe jullie wanneer jullie ooit tegen ons moeten vechten in jullie oude badkuipen.’ Het was hun eetzaal dus Robinson wilde niet een ruzie uitlokken. ‘Weet je,’zei hij, ‘dat kan zijn, maa wij vinden dat onze Hurricanes ook best goed zijn.’ ‘Geloof je me niet?’ antwoordde de Duitser. Wanneer de oorlog uitbreekte (en ik hoop dat dat snel zal zijn) zal ik iedere drie Engelsen in Hurricanes bevechten met mijn Messerschmitt.’ Een paar dagen later gin Robinson naar huis.
Hij werd op 16 maart 1940 overgeplaatst naar Frankrijk en kwam daar bij No. 87 Squadron. Op 9 mei raakte hij aanzienlijk verwond aan een hand in een crash in een Master en werd naar Engeland gestuurd.
Weer hersteld werd Robinson op 16 augustus overgeplaatst naar No. 601 Squadron op Tangmere als Flight Commander.
Op diezelfde dag, aan het eind van een gevechtsmissies, raakte hij in gevecht met een Me109 die hij dwong te landen. Robinson landde in de buurt en liep door twee akkers naar de plek waar de Duitse piloot in de zon lag. ‘Hallo’, zei hij tegen de piloot, ‘is alles in orde?’ Hij knikte. Toen vroeg Michael, ‘Mag ik je pistool?’ Terwijl de Duitser die overhandigde zei Robinson tegen hem: ‘Je gezicht komt mij bekend voor, hebben wij elkaar eerder ontmoet?’ ‘Ja,’ zei hij ‘waar was dat?’ ‘ Augusburg, februari 1939’, zei Michael. ‘Het was een goede maaltijd.’ Het was de jonge luitenant. ‘Oh ja,’ mompelde de Duitser. ‘Maar zeg eens – waarom schoot je mij niet neer toen ik in de lucht was? Ik had niet kunnen ontsnappen.’ Michael antwoordde: ‘Om je eerlijk te zeggen, had ik je niet neer kunnen schieten. Ik moest je wel dwingen om te landen zoals ik deed. Ik had al mijn munitie gebruikt bij een aantal andere 109’s. Toen kwam de Home Guard en voerde hem af.
Robinson ging op 28 september naar No. 238 Squadron op Chilbolton en werd op Middle Wallop geplaatst op 4 oktober om het commando van No. 609 op zich te nemen.
Hij werd begin augustus 1941 weer overgeplaatst om de Biggin Hill Wing te leiden. Op 19 augustus stortte Ortmans van 609 neer in zee gedurende een Blenheim escortemissie. Robinson cirkelde om hem heen totdat hij haast geen brandstof meer had. Tegen die tijd was een Air Search and Rescue-operatie onderweg. Hij slaagde er maar net in om naar Manston terug te vliegen waar hij een crashlanding maakte.
Op 27 augustus vernietigde Robinson een Me109; zijn laatste overwinning. In september 1941 kreeg Robinson verlof en voerde het bevel over RAF Manston tot oktober toen hij werd aangesteld als rechterhand van de Inspecteur Generaal van de RAF.
Terug op operationele vluchten werd Robinson op 1 januari 1942 aangesteld om de Tangmere Wing te leiden.
Op 10 april 1942 keerde hij niet terug van een vlucht terwijl hij de Wing leidde op de kop van 340 Squadron. Hij en zijn vliegtuig werden niet meer gezien. Hij was toen 25 jaar oud en had in totaal 16 vijandelijke vliegtuigen vernietigd, 4 waarschijnlijk en 1 gedeeld waarschijnlijk, 8 beschadigd en 1 gedeeld beschadigd.
Robinson is herdacht door en op het Runnymede Memorial

Bevorderingen:
11 juli 1939: Acting Flight Lieutenant
16 april 1940: Flight Lieutenant
1 juni 1941: Temporary Squadron Leader

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 609 (West Riding) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
26 november 1940
Voordracht:
"Squadron Leader Robinson heeft opmerkelijke dapperheid en leiderschap vertoond bij zijn aanvallen tegen de vijand. In twee dagen, in gevecht met veel vijandelijke eenheden, vernietigde hij bij iedere gelegenheid twee van hun vliegtuigen waamee hij zijn totaal aantal overwinningen op ten minste zes brengt."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 609 (West Riding) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 augustus 1941
Distinguished Service Order (DSO)
Voordracht:
"Deze officier heeft het squadron geleid sinds oktober 1940. Hij heeft gedurende recente aanvallende operaties boven bezet gebied opgetreden als een leider en, bij veel gelegenheden, heeft hij zijn wing geleid met vastberadendheid, vaardigheid en moed. De behaalde successen bewijzen de grootste eer aan de leiderschap en toewijding van deze officier. Hij heeft ten minste veertien vijandelijke vliegtuigen vernietigd en vele andere beschadigd."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader
Eenheid:
No. 609 (West Riding) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 augustus 1941
Croix de Guerre 1940

Bronnen

Foto

Thema's