TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vandeleur, John Ormsby Evelyn 'Joe'

Geboortedatum:
14 november 1903 (Nowshera, India)
Overlijdensdatum:
4 augustus 1988 (Maidenhead/Engeland, Groot-Brittanië)
Begraven op:
Brookwood Military Cemetery
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Ormsby Evelyn „JOE" Vandeleur DSO 14 november 1903 in Nowshera, vandaag Pakistan – 4 augustus 1988 in Maidenhead, Groot-Brittannië) was een Britse legerofficier die vooral door zijn deelname aan Operation Market Garden in de Tweede Wereldoorlog bekend werd.

Vandeleurs familie stamt oorspronkelijk uit Kilrush (vandaag Ierland), waar zij als lokale grondbezitters woonden. Hij zelf werd in Nowshera geboren in het toenmalige Indië (tegenwoordig Pakistan).

In 1924 werd hij als luitenant lid van de Irish Guards alwaar hij in 1926 gepromoveerd werd tot eerste luitenant. In 1930 werd hij gedetacheerd naar de Sudan Defence Force. Hier werd hij in 1931 gepromoveerd tot kapitein. Tegelijkertijd keerde hij terug naar zijn stamregiment als adjudant van het eerste bataljon. Nadat hij werd ingezet in de handwapenschool werd hij van 1938 tot 1939 naar Egypte gestuurd om voor het leger daar als opleider voor machine geweren te werken. In 1941 werd hij gepromoveerd tot majoor, in 1943 tot eerste luitenant.

In 1944 nam hij het bevel van het derde gepantserde bataljon van de Irish Guard op zich en veroverde hiermee op 10 september 1944 tijdens een coup de brug over het Maast-Schelde-Kanaal in de Belgische stad Lommel. Zijn mannen benoemden de brug naar hun commandant "Joe’s Bridge". Deze brug diende korte daarop als uitgangspunt voor grondaanvallen in het teken van Operation Market Garden waarbij Vandeleurs bataljon de top van generaal-luitenant Brian Horrocks’ XXX corps vormde. Zijn neef, eerste luitenant Giles Vandeleur was als commandant van het tweede gepantserde bataljon in hetzelfde regiment actief.

Aan het eind van 1944 nam Vandeleur het commando van de 129ste Infanterie-brigade over. In de zomer van 1945 nam hij het commando over van de 32ste Garde Infanterie-brigade op zich. In 1947 werd hij kolonel en in 1951 stopte hij als brigadegeneraal met de actieve dienst.

Zijn memoires „A Soldier’s Story" verschenen in 1967. In 1977 was hij als adviseur van de regisseur Richard Attenborough bij de verfilming van de gebeurtenissen van Market Garden onder de naam "Die Brücke von Arnheim" aanwezig. Hij werd zelf door Michael Caine gespeeld.

Na de dood van zijn eerste vrouw in 1948 trouwde hij in 1950 opnieuw. Hij stierf in 1988 in het Britse Maidenhead en werd op de soldatenbegraafplaats Brookwood Cemetery begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
3rd Battalion Irish Guards, 32nd Guards Brigade, Guards Armoured Division, British Army
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Op 2 augustus deed hij bij Maisoncelles een succesvolle aanval om het dorp te zuiveren, behaalde zijn doel en sloeg vervolgens in zeer verwarrende omstandigheden en in dicht begroeid terrein met succes tegenaanvallen af door tanks en infanterie, waaronder een aanval door ongeveer 100 infanteristen op zijn bataljonshoofdkwartier waarbij hij persoonlijk de operaties leidde en de Duitsers van korte afstand een zware afstraffing gaf met hulp van het personeel op het hoofdkwartier. Zijn optreden bij deze gelegenheid vormde de grootst mogelijke inspiratie voor de troepen onder zijn commando.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
Eenheid:
3rd Battalion Irish Guards, 32nd Guards Brigade, Guards Armoured Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Op 10 september voerde Lt.Col. Vandeleur het commando over de battle group van de Irish Guards, bestaande uit 2nd Armoured Irish Guards en 3rd Battalion Irish Guards. Deze groep met een groep van Grenadier Guards op zijn linkerflank brak uit het bruggenhoofd aan het Albertkanaal tussen Hechtel en Bourg Leopold, gelegen aan het Maas-Schelde kanaal.
Opgehouden door moerassig en zanderig terrein was Lt.Col. Vandeleur laat in de middag gedwongen met zijn groep de route van de Grenadiers te nemen, een zeer moeilijk terrein, en nam vervolgens weer zijn eigen marsroute. Eenmaal daar ging hij met grote snelheid verder, bereikte de omgeving van het kanaal bij Overpelt en verraste westwaarts trekkend de vijand die de brug bij de Grote Barrièere bezet hield.
Hij hadal een eenheid infanterie met steun van genisten klaar staan om de explosieven van de brug te verwijderen en dus rende hij er onder zwaar dekkingsvuur van tanks onmiddellijk naar toe. De explosieven werden onschadelijk gemaakt en voor de vijand zich realiseerde wat er gebeurde stroomden de tanks van de Irish Guards over de brug, gevolgd door nog meer infanterie.
Lt.Col. Vandeleur’s energie en initiatief om niet alleen zijn rupsvoertuigen maar ook zijn infanterie over uiterst moeilijk terrein te krijgen en de daaropvolgende snelheid van de doorstoot toen hij uiteindelijk een weg bereikte, maakte de verovering van de brug mogelijk. Bij de brug zelf bleek zijn inzet van infanterie in nauwe samenwerking met genie een schoolvoorbeeld te zijn, hoe een oversteek te forceren tegen weerstand in.
Dit feit was van grote invloed op het verdere verloop van de operaties.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Colonel (Tijdelijke Kolonel)
Eenheid:
3rd Battalion Irish Guards, 32nd Guards Brigade, Guards Armoured Division, British Army
Toegekend op:
18 juli 1947
Commandeur in de Orde van Oranje Nassau (ON.3)
Deze officier voerde het bevel over de IG Group, die de belangrijke brug over het ESCAUTKANAAL intact veroverde, en was vervolgens op 17 september 1944 het eerste element van de 21 Army Group dat NEDERLAND binnentrok en Nederlands grondgebied tot aan EINDHOVEN bevrijdde. Deze opmars werd fel bestreden door de vijand, en het succesvolle resultaat van de operatie was grotendeels te danken aan de bekwame leiding van deze officier."

War Diary vermeldingen

14 november 1944 WO 171/1257 - 3 Irish Guards
The Bde Comd arrived at the Bn at 1000 hrs and told us that we had to take over from 125 Cav Recce Sqn US, a sector included NIEUWSTADT 6872 to incl HOLTUM 6573. Accordingly, recce parties set out for detailed recce of the area, and it was decided to occupy NIEUWSTADT with two coys, HOLTUM with one, and one coy was to be in Div res with Bn HQ at BORN 6472. The gap between NIEUWSTADT and HOLTUM was to be filled by Honey tks from 2 (Armd) IG. In the evening we received the news that that the Commanding Officer (Lt. Col. J.C.H. Vandeleur DSO) had received comd of 129 Inf Bde and was to leave us on the following morning.

1 december 1944 WO 171/1286 - 4 Dorsets
Brig of 129 Bde visited Bn HQ.

Bronnen