TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Walker, Walton Harris

Geboortedatum:
3 december 1889 (Belton/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
23 december 1950 (nabij Seoul/Zuid-Korea)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: Sect. 34. Graf: 86-A.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

General Walton H. Walker kwam op 23 december 1950 om het leven door een verkeersongeluk met zijn jeep, ten noorden van Seoul, Zuid-Korea.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army
Toegekend op:
12 juli 1944
Onder de bepalingen van Army Regulations 600-45, gewijzigd en met de bevoegdheid, vervat in circulaire nummer 66, Hoofdkwartier 1st US Army van 18 mei 1944, gewijzigd; in aanvulling op de al door het Ministerie van Oorlog toegekende Silver Star en Oak Leaf Cluster, wordt een tweede Oak Leaf Cluster toegekend aan de hierna genoemde officier:
Major General Walton H. Walker (03405), United States Army, wegens dapperheid in actie tegen de vijand. Toen infanterie eenheden van het XIX Corps op 7 juli 1944 een aanval lanceerden over de rivier de Vire in de buurt van Airel en onder zwaar vijandelijk vuur kwamen te liggen bracht Generaal Walker herhaalde bezoeken aan het omstreden gebied en stelde zich aan het front bloot aan mortier- en artillerievuur om zijn officieren en manschappen moed in te spreken bij het oversteken van de rivier. Door zijn persoonlijke dapperheid versnelde hij de vitale aanval en leverde een bijdrage aan het vestigen van het bruggenhoofd.
Generaal Walker’s optreden strekt hem en de strijdkrachten tot grote eer. Hij kwam vanuit Texas op de Militaire Academie.

Headquarters XIX Corps, General Orders No. 21. Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army
Toegekend op:
22 september 1944
Bronze Star  Medal (BSM)
Major General Walton H. Walker, 03405, bevelvoerend generaal van het XX Corps, United States Army, wegens waardevolle prestaties in het kader van militaire operaties tegen de vijand in Frankrijk. Major General Walker, bevelvoerend generaal van het XX Corps onderscheidde zich en zijn commando dusdanig dat hij daardoor de hoogste waardering verdient. De benijdenswaardige prestaties van het XX Corps in de strijd kunnen in hoge mate worden toegeschreven aan zijn inspirerend plichtsbesef, zijn tomeloze energie en zijn vurige vastberadenheid die tot voorbeeld hebben gediend voor de hoogste tradities van de strijdkrachten der Verenigde Staten.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 62
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army
Toegekend op:
9 september 1944
Distinguished Service Cross (DSC)
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Major General Walton H. Walker (03405), United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand van de Verenigde Staten.
Op 23 augustus 1944 leidde Major General Walton H. Walker, Commanding General, XX United States Army Corps persoonlijk en met volledige minachting voor eigen veiligheid, de geslaagde operatie waarmee een bruggenhoofd over de Seine werd gevestigd bij Mélun, Frankrijk. Door zowel zijn voortdurende aanwezigheid bij de voorste elementen van zijn commando als ook zijn voorbeeldige oordeel en leiderschap zette hij zijn mannen aan tot een vroege oversteek van de Seine en de voortzetting van de aanval naar het oosten. Generaal Walker’s contact met de voorste gevechtseenheden werd onderhouden onder zwaar vijandelijk vuur. Hij stelde zich herhaaldelijk aan dit vijandelijke vuur bloot, zijn troepen aanmoedigend voorwaarts te gaan en door dat te doen schonk hij hen het nodige vertrouwen hun opmars voort te zetten. Toen bepaalde eenheden door intens vijandelijk vuur werden opgehouden nam hij moedig het bevel op zich en met zijn toezicht, kracht en overredingskracht, hoewel hij zich in het volle zicht van de vijand bevond, zette hij zijn troepen aan de rivier over te steken. Met zijn onverschrokken leiding, zijn heldhaftige leiderschap en superieure tactische kennis en vaardigheden stelde Generaal Walker een inspirerend voorbeeld voor zijn commando dat hem tot de hoogste eer strekte.
Hij bezocht de Militaire Academie in Texas.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 54
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army
Toegekend op:
24 januari 1945
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Major General Walton H. Walker (03405), United States Army. Wegens uitzonderlijk waardevol en uitzonderlijk dienstbetoon aan de regering van de Verenigde Staten in een positie van grote verantwoordelijkheid tussen 1 augustus en 20 oktober 1944.
Door zijn uitmuntende leiderskwaliteiten was Major-general Walker verantwoordelijk voor het opmerkelijke en voorbeeldige succes van het XX Korps tijdens gevechten in deze periode. Onder zijn bevel was het korps herhaaldelijk in de voorhoede bij de snelle opmars van het 3de leger door Frankrijk, niet gehinderd door slecht weer, moeilijk terrein en steeds langer wordende bevoorradingslijnen. De briljante manier waarop rivieren werden overgestoken, weerstandsnesten werden opgeruimd, bruggenhoofden gevestigd en grootschalige aanvallen met succes uitgevoerd; dit alles getuigde van de opmerkelijke kwaliteiten van leiderschap van Generaal Walker. Zijn tomeloze energie, zijn persoonlijke moed en zijn voortdurtende aanwezigheid bij de voorste eenheden van zijn commando vormden een voortdurende inspiratie voor zijn troepen.

War Department, Washington, D.C., General Orders No. 6
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army
Toegekend op:
juli 1945
Legion of Merit - US Military
Lieutenant General (toen Major General) Walton H. Walker (03405), United States Army, wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij de uitvoering van opmerkelijke diensten als bevelvoerend generaal van het XX Corps tussen 8 en 22 november 1944. Na weken van zorgvuldige voorbereiding lanceerde Lt. Gen. Walker op 8 november een briljante aanval tegen het met forten omzoomde Metz over de Moezel die tot record hoogte was gestegen. Naast een schijnbeweging ten noorden van de stad verplaatste hij zijn zuidelijke divisie uit het bruggenhoofd naar het oosten, deze aanval coördinerend met een grootschalige oversteek bij Königsmacher. Hij keerde zijn zuidelijke divise naar het noorden en stuurde met een opmerkelijk staaltje van vernuft zijn pantsertroepen de gezwollen rivier over teneinde pogingen om het garnizoen te versterken te dwarsbomen, hij bracht zijn troepen samen om het bastion volledig te omsingelen en zette daarmee de poort naar de Saar vallei en Duitsland open. Lt. Gen. Walker’s prestaties strekken hem en de strijdkrachten der Verenigde Staten tot de hoogste eer. Hij kwam in Texas in militaire dienst.

Headquarters European Theater of Operations, United States Army, General Orders No. 145
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal)
Eenheid:
XX Corps, Third Army, U.S. Army

Commanding general
Orden Otechestvennoi voiny 1

Bronnen

Foto