TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wynn, Robert "Popeye"

Geboortedatum:
10 juli 1921 (South Hill/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 maart 2000 (Kitty Hawk/North Carolina, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Sergeant Robert ‘Popeye’ Wynn (10 juli 1921 – 18 maart 2000) was een non-commissioned officer bij Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment in de 101st Airborne Division van de Verenigde Staten gedurende de Tweede Wereldoorlog. Wynn was één van de 140 mannen uit Toccoa van Easy Company. Wynn werd gespeeld door acteur Nicholas Aaron in de HBO miniserie "Band of Brothers".

Zowel Wynn als Powers werden lid van Easy Company bij kamp Toccoa en ontvingen training van kapitein Herbert Sobel. Wynn werd Sobels courier in kamp Mackall. Op een nacht toen Wynn eropuit gestuurd werd om pelotons te lokaliseren, raakte hij verdwaald. Hij sliep die nacht vervolgens. Wynn legde Sobel uit dat hij verdwaald raakte en niets kon zien in het donker. Hij werd vervangen door Edward Tipper die verdere ‘assistentie’ gaf aan Sobel.

Wynn kwam voor het eerst in actie in Normandië op D-Day. Hij trok op met andere leden van Easy Compagnie. Hij nam deel aan de slag in huis Brécourt. Toen de groep de first gun aanviel, werd Wynn in zijn achterste geschoten en viel hij vervolgens in een loopgraaf. Wynn bood zijn excuses aan aan Winters die de aanval leidde, ‘Sorry, luitenant, ik maakte een grapje, ik maakte een grapje. Sorry.’ Later schreef Winters in zijn biografie ‘Beyond the Band of Brothers’, ‘Mijn god, het is mooi als je erover nadenkt dat een man zo gewijd was aan zijn compagnie dat hij zijn excuses aanbood voor het feit dat hij geraakt was. Nu was hier een soldaat - geraakt door vijandig vuur in Normandië op D-Day, achter de Duitse linie en hij is meer van streek dat hij zijn vrienden in de steek laat dan dat hij zich zorgen maakt over zijn eigen wond. Popeyes acties spraken voor ons allemaal.’ Carwoord Lipton en Mike Ranney vonden Wynn toen hij op weg was naar een veilig gebied en zij hielpen hem met het aanbrengen van sulfonamide op zijn wond. Wynn werd daarna geëvacueerd naar Utah Beach en hij werd daarvandaan naar het veldhospitaal in Engeland gestuurd. Wynn kreeg de Bronze Star en de Purple Heart voor zijn actie.

In het ziekenhuis werd Wynn geďnformeerd dat als hij 90 dagen aan geen acties zou deelnemen hij naar een andere unit in de 101st Airborne gestuurd zou worden. Hij haalde een sergeant over hem terug te sturen naar de Airborne met papieren voor lichte werkzaamheden en hij werd opnieuw lid op 1 september 1944. Hij gooide de papieren weg toen Easy een melding kreeg voor Operation Market Garden en hij vocht mee met de compagnie in Holland.

Wynn nam ook deel aan de "Battle of the Bulge" in Batogne. Daar deelde hij een schuttersput met Powers.

Gedurende het gevecht in Haguenau werd Wynn gekomen om een patrouille missie bij de Moder rivier geleid door sergeant Ken Mercier. Terwijl de mannen de rivier overstoken, viel Wynn in het water. Wynn kon niet zwemmen en begon met schreeuwen. Clancy Lyall, mede Easy Compagnie soldaat zei later: ‘Ik denk dat hij alle Duitsers met zijn geschreeuw wakker heeft gemaakt!’ Wynn overleefde en zou tot het einde van de oorlog met Easy Compagnie vechten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Verkregen voor zijn aandeel in de vernietiging van de 6.Batterie / Artillerie-Regiment 90 bij het Chateau de Brécourt, Normandië.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Purple Heart

Bronnen

  • Foto 1: US Army (Public Domain)
  • - Winters D., Voorbij Band of Brothers, Mynx, Amsterdam, 2009
    - Eva Fiolet (vertaling)