TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Campbell, Clayton J.

    Geboortedatum:
    14 maart 1917 (St. Maries/Idaho, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    17 november 2002 (Richland/Washington, Verenigde Staten)
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Clayton Campbell werd op 14 maart 1917 geboren in Saint Maries, Idaho als zoon van Fred D. en Harriet (Boettcher) Campbell. In 1935 behaalde hij zijn diploma aan de Orofino Highschool en in juni 1940 studeerde hij af aan de Universiteit van Idaho. Diezelfde maand meldde hij zich voor militaire dienst in Fort Wright, Spokane, Washington, behaalde zijn diploma aan de Pan America tweede navigatieopleiding en werd in mei 1941 beëdigd als officier. Op 10 juni 1941 trouwde hij in Moscow, Idaho met Mary Stevens. Hij werd eerst gelegerd in Fort Lewis, Tacoma en later op Pendlefield in Oregon. Campbell nam vrijwillig deel aan de beroemde Doolittle raid op Tokio en bleef gedurende de hele oorlog in dienst in het gebied China-Burma-India bij de Flying Tigers als squadron navigator voor de B-25 bombardementsgroepen. Hij behaalde een totaal van 250 operationele vlieguren. Hij keerde later terug naar Boise, Idaho en doceerde navigatie op AFB Mount Home. In december 1945 werd hij uit de actieve dienst ontslagen. Hij bleef bij de Luchtmachtreserve en ging uiteindelijk in de rang van Lieutenant-Colonel met pensioen.

    Na zijn militaire loopbaan ging hij aan het werk als timmerman, bouwde huizen, deed aan houtbewerking en bouwde kasten. Hij ontwierp en bouwde zijn eigen huis in Boise, Idaho.

    Clayton Campbell stierf op 17 november 2002 en werd begraven op de Dry Creek begraafplaats in Boise, Idaho, sectie oost, blok 3, graf 4-H2.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1st Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    First American Volunteer Group "Flying Tigers", Republic of China Air Force
    Toegekend op:
    3 mei 1942
    DFC notitie:
    "Terwijl hij deelnam aan een vlucht en luchtaanval op het Japanse vasteland 18 april 1942, terwijl hij diende als First Lieutenant, Air Corps, United States Army."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    1st Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    First American Volunteer Group "Flying Tigers", Republic of China Air Force
    Toegekend op:
    20 december 1942
    Op 16 juli 1942 nam deze bemanning deel aan een aanval op de Japanse concessie in Hankow in China. Het bombardement op Hankow werd onder zwaar luchtafweervuur uitgevoerd maar elk lid van de bemanning voerde de hem toegewezen taak zo nauwkeurig uit dat iedere afgeworpen bom zichtbaar direct op het doel neerkwam. Deze ene missie was verantwoordelijk voor de vernietiging van grote hoeveelheden benzine en andere oorlogsvoorraden, naast enkele honderden verliezen aan vijandelijke kant en had verder tot gevolg dat het vertrouwen van de vijand in de bescherming tegen luchtaanvallen volledig verloren ging, zoals bleek uit rapporten van de Chinese Inlichtingendienst die de resultaten van deze aanval bevestigden. Een dergelijke moed in actie onder zwaar luchtafweervuur bij het uitvoeren van een geslaagde actie in een gebied waarvan bekend was dat het werd verdedigd door veel grotere aantallen vijandelijke jagers is kenmerkend voor de beste tradities van de Army Air Force.


    General Orders No. 19, Headquarters China Air Task Force, 20th December 1942.
    Silver Star Medal (SSM)

    Bronnen

    Foto