TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keyes, Richard W.

Geboortedatum:
6 december 1911 (District of Columbia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 juli 1979 (Houston/Texas, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 66. Graf: 3374.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitentant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 311th Infantry Regiment, 78th Infantry Division "Lightning", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Volgens opdracht van de President, onder de bepalingen van Army Regulation 600-45 van 22 september 1943 gewijzigd, wordt de Silver Star uitgereikt aan Lieutenant Colonel Richard W. Keyes (0-342797), Infantry, Headquarters, Second Battalion, 311th Infantry Regiment, wegens dapperheid in actie op 31 januari 1945 in de omgeving van Kesternich, Duitsland.

In de eerste fase van de aanval op Kesternich gingen de effecten van de voorbereidingen door de artillerie verloren door het niet oprukken van pantsereenheden om de aanvallende eenheden te hulp te komen. Alle radio en telefoonverbindingen naar de tanks waren uitgevallen en zonder bevelen bleven ze op hun oorspronkelijke posities. Zich bloot stellend aan de regen van vuur uit automatische en kleine wapens, rende Lt. Keyes naar de tank van de commandant, klom erop en bedekte het kijkgat met zijn handen om de commandant te dwingen het luik open te doen. Toen de commandant dat deed gaf Lt. Keyes hem de nodige bevelen en ging toen naar de vier andere tanks om die bevelen te geven. Zijn heldhaftige leiderschap, betoond onder het intense vuur verschafte de nodige coördinatie en is in overeenstemming met de hoogste militaire tradities.

Hij trad in Texas in militaire dienst.

Headquarters 78th Infantry Division, U.S. Army, General Orders No. 100 (1945).
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitentant-kolonel)
Eenheid:
2nd Battalion, 311th Infantry Regiment, 78th Infantry Division "Lightning", U.S. Army
Toegekend op:
1946
Distinguished Service Cross (DSC)
Volgens opdracht van de President, onder de bepalingen van Army Regulation 600-45 van 22 september 1943 gewijzigd, wordt door de Legercommandant het Distinguished Service Cross toegekend aan Lieutenant Colonel Richard W. Keyes (0342797), Infantry, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie als bevelvoerend officier van het 2nd Battalion, 311th Infantry Regiment, 78th Infantry Division vanaf 30 januari 1945 in Kesternich, Duitsland.

De verbindingen tussen de aanvallende infanterie en de pantsereenheden was verbroken waardoor de tanks niet meer in staat waren naar voren te gaan om deinfanterie te steunen. Lt. Col. Keyes ging 150 meter van huis tot huis naar voren over terrein waar net te voren vijf mannen waren gedood door geweervuur, sprintte toen dertig meter over open terrein naar de dichtsabijzijnde tank, klom erop, trok deaandacht van de tankcommandant en gaf bevelen. Hij rende daarna 75 meter onder zwaar vijandelijk vuur over open terrein naareen andere tank. Drie kwartier later bleek het nodig de hele proceduire onder een regen van vuur uit kleine wapens en direct artillerievuur te herhalen. Daarna bleef hij bij de aanvallende eenheid en stelde zich voortdurend bloot aan vijandelijk vuur om contact te onderhouden met eenheden in de achterhoede vanwege het uitvallen van radioverbindingen. Lt. Col. Keyes’agressieve leiderschap en zijn volledige minachting voor eigen veiligheid vormden een grote inspiratie voor zijn mannen en vormen een van de grootste tradities op het strijdtoneel van de Amerikaanse Landmacht.

Hij trad in dienst in Texas.

Headquarters, U.S. Forces, European Theater, General Orders No. 110 (1946).

Bronnen

Foto