TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Evans, Thomas J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company C, 704th Tank Destroyer Battalion, 4th Armored Division, U.S. Army
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Thomas J. Evans, Captain, U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company C, 704th Tank Destroyer Battalion, 4th Armored Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 22 november 1944 bij Moyenvic in Frankrijk.

Toen de vijand een felle aanval met tanks en infanterie lanceerde op Capt. Evans’stelling, bemande hij onbevreesd de mitrailleur van zijn pantservoertuig en verdreef de vijandelijke infanterie. Na een felle schotenwisseling met een vijandelijke tank, rende deze moedige officier vanuit zijn pantservoertuig naar een onklaar geraakte tankjager en met het kanon ervan vernietigde hij de vijandelijke tank. Hij ging daarna te voet onder intens vuur van kleine en zware wapens naar een van zijn andere pelotons en bleef twee uur lang in een ongedekte posite, het peloton leidend bij het afslaan van de vijandelijke aanval. Het heldhaftige leiderschap van Capt. Evans, zijn onverschrokken moed en vurig plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 4th Armored Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 65 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Fox, Don M., Patton’s Vanguard – The United States Army Fourth Armored Division, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2003

Foto