TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mac Lellan, Arthur N.

Geboortedatum:
29 september 1910
Overlijdensdatum:
29 november 1944 (Elsdorf/Rijnland, Duitsland)
Begraven op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Margraten
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer, 32834124.

Arthur MacLellan ligt begraven op de American Cemetery te Margraten, Vak C, Rij 4, Graf 19. Hij kwam op 29 november 1944 om het leven. Volgens het IDPF report in Elsdorf, maar het After Action Report geeft Kirchberg aan.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private
Eenheid:
110th Field Artillery Battalion
Voordracht:
"Op 26 november 1944, tijdens het gevecht om de stad Kirchberg, heeft Private Mac Lellan, vergezeld door het 2nd Battalion, 115th Infantry, als bedradingsman gefunctioneerd van een vooruitgeschoven artillerie observatiepost. tijdens de aanvang van de strijd, werden de communicatielijnen diverse malen verbroken door vijandelijk vuur, desalniettemin slaagde Private Mac Lellan er in de draden te repareren. Bij het naderen van het doel, kwam het bataljon onder zwaar artillerie vuur te liggen welke delen van de infanterie vasthield en de verbindingen opnieuw verbrak. Tussen dit vijandelijk vuur, heeft Private Mac Lellan, zonder rekening te houden met zijn eigen veiligheid en alleen grote hoeveelheden telefoonlijnen nagekeken en gerepareers. Juist toen Private Mac Lellan de verbindingen had hersteld, raakte hij dodelijk gewond door vijandelijk vuur, maar zijn heldhaftige actie had het mogelijk gemaakt aan de observatiepost om het dodelijk artillerievuur op de vijand te leiden."

29th Division General Orders 192.
In de 29th Division General Orders 192 is vermeld dat deze actie heeft plaats gevonden op 26 november 1944. Uit alle stukken van de 29th Division, en After Battle Reports blijkt echter dat de het gevecht om Kirchberg heeft plaatsgevonden op 28 november 1944, en niet op 26 november. Vermoedelijk is dit onjuist in de General Orders vermeld.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto 1: Niels Klaver
  • - 29th Division General Orders 192

Foto