TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Patterson, Charles J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company K, 370th Regimental Combat Team, 1st Armored Division "Old Ironsides", U.S. Army
De Silver Star wordt uitgereikt aan Private Charles J. Patterson wegens dapperheid in actie in de morgen van 18 september 1944 in de omgeving van Colletto, Italië.

Om ongeveer 09:30 werd het peloton, waarvan Pvt. Patterson deel uitmaakte onder vuur genomen door een vijandelijke mitrailleur, opgesteld achter de muur van een kerk. Het peloton rukte ondanks het mitrailleurvuur verder op totdat het werd vastgenageld door een andere vijandelijke mitrailleur die het vuur vanaf de rechterflank opende. Het dreigende gevaar ziende waarin het peloton verkeerde begon Pvt. Patterson een heuvel op te kruipen om de mitrailleur aan te vallen die het peloton aan de voorkant onder vuur had en hun opmars ophield. Pvt. Patterson werkte zich naar de rechterzijde van het mitrailleurnest en gooide er een granaat in; daarmee doodde hij twee man van de bemanning en dwong de rest zich terug te trekken. Gedurende deze actie werd de pelotonsleider door een vijandelijk artilleriegranaat gewond. Toen hij dit zag, werkte Pvt. Patterson zich terug naar zijn peloton, nam het commando op zich en leidde het voorwaarts de heuvel op. Pvt. Patterson's moedige actie stelde het peloton in staat het doel te bereiken en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse strijdkrachten. Hij trad in militaire dienst vanuit Fort Wayne, Indiana.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • - Hargrove, H.B., Buffalo Soldiers in Italy: Black Americans in World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2003

Foto