TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kelleher, Gerald C.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitentant-kolonel)
Eenheid:
3rd Battalion, 415th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army (3rd Battalion, 415th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf Division", U.S. Army)
Aanbeveling:

De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Gerald C. Kelleher (0-310994), Lieutenant Colonel, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, als bevelhebber van het 3d Battalion, 415th Infantry Regiment, 104th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 29 oktober 1944 in Nederland.

Toen de colonne door artillerie- en mortiervuur werd opgehouden ging Lt. Col. Kelleher met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid snel naar de kop van de colonne, herenigde zijn mannen en leidde daarna de opmars door als spits te fungeren. Toen hij een vijandelijke patrouille van ongeveer tien man zag naderen rende hij, slechts gewapend met een pistool, naar voren; viel de patrouille aan en dwong hen zich terug te trekken nadat hij twee van hen gevangen had genomen. Later op de dag, toen zijn Eerste Officier, Majoor Robert Russi, gewond raakte rende Lt. Col. Kelleher moedig naar de gevallen officier toe en droeg hem naar de dekking van een nabijgelegen gebouw, ondanks vijandelijk vuur. De uitzonderlijke heldenmoed en dappere acties van Lt. Col. Kelleher droegen in hoge mate bij aan het succes van de operatie. Zijn inspirerend leiderschap, zijn persoonlijke moed en zijn vurig plichtsbesef vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekken hem, de 104th Infantry Divison en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hoegh L.A. & Doyle H.J., Timberwolfs Tracks – The History of the 104th Infantry Division 1942-1945, Infantry Journal Press, Washington D.C., U.S.A., January 1999 edition
    - 104th Infantry Division

Foto