TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacGillivray, Dougal

    Geboortedatum:
    16 april 1918 (Pine Grove-Lochiel/Ontario, Canada)
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Dougal MacGillivray werd op 16 april 1918 geboren als zoon van John Archie MacGillivray en Mary MacMaster op de MacGillivray boerderij, Pine Grove, Lochiel. Hij ging naar de Pine Grove Openbare School. Zijn lust en leven was voetbal. Hij speelde in het Pine Grove team en later bij de RCAF Wireless en de Ottawa RCMP voetbal teams.

    Hij ging op 11 januari 1941 bij de RCAF en werd opgeleid tot radio operator en boordschutter op de Montreal Wireless School en de Mountain vieuw Gunnery. In november 1941 ging hij naar Engeland en kwam hij bij het No. 15 Squadron, Royal Air Force. Van december 1942 af nam hij veertien maanden deel aan trainingen en opleidingen bij de RAF. Na verlof thuis in Canada, keerde hij terug naar Groot-Britannië in mei 1944 om zich te voegen bij No. 428 (RCAF) Squadron, flying als bommenrichter/redio telegrafist bij de bemanning van Z-Zebra.
    Tijdens hun 55e operationele vlucht, naar Dortmund, werd het toestel door flak geraakt waarbij de piloot zwaar gewond raakte. Dougal nam de besturing over, hoewel hij slechts één training had gehad op een vluchtsimulator en bracht het toestel heelhuids terug naar een noodvliegveld in Engeland.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    No. 428 (RCAF) Squadron
    Distinguished Service Order (DSO)

    Bronnen

    Foto