TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dello-Buono, Thomas J.

Geboortedatum:
1920
Dienstnummer:
12053506
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Thomas Dello-Buono ging op 22 januari 1942 in New York City in dienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2de Luitenant)
Eenheid:
360th Bombardment Squadron, 303rd Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1944
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bommenrichter van een B-17 zware bommenwerper van het 360th Bombardment Squadron, 303d Bombardment Group (H), Eighth Air Force, tijdens een bombardementsvlucht op 13 april 1944 tegen vijandelijke gronddoelen in Schweinfurt, Duitsland.

Voordat zijn toestel het doel bereikte, werd het door vijandelijke jagers fel aangevallen en raakte Lt. Dello-Buono zwaar gewond door een 20 mm granaat die tegen zijn flakjacket explodeerde. Ondanks de ernst van zijn verwondingen bleef Lt. Dello-Buono achter zijn neusmitrailleur totdat het doel werd bereikt en wierp toen zijn bommen middenin het patroon van de groep af. Hij keerde toen terug naar zijn mitrailleurs en weigerde, zijn pijn en het gevaar van bevriezing door de koude lucht die door de neus woei negerend, zijn post te verlaten totdat de jageraanvallen voorbij waren en ze op de terugweg de vijandelijke kust waren gepasseerd.

De bij deze gelegenheid betoonde persoonlijke moed en het plichtsbesef door 2nd Lt. Dello-Buono zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de Eighth Air Force en de Amerikaanse Legerluchtmacht tot grote eer.

Headquarters: U.S. Strategic Forces in Europe, General Orders No. 43 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto