TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Karl, Norbert E.

Geboortedatum:
28 juni 1919
Overlijdensdatum:
11 december 2003
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Op 16 december 1944, op het slagveld nabij Puffendorf, Duitsland, werd Staff Sergeant Karl, terwijl hij diende als Tank Unit Commander, bevorderd tot 2nd Lieutenant. Op 8 januari 1945 raakte hij tijdens de Slag om de Ardennen, ernstig gewond nabij Magoster, België. Hij ontving een gewonden pensioen in maart 1946.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
771st Tank Destroyer Battalion, (attached to) 102nd Infantry Division "Ozark" (771st Tank Destroyer Battalion, (attached to) 102nd Infantry Division "Ozark")
Toegekend op:
17 december 1944
Voor acties op 26 en 30 november 1944 bij Flossdorf in Duitsland.
Aanbeveling:
Staff Sergeant Norbert E. Karl, Infantry, 771st Tank Battalion, United States Army, wegens dapperheid in actie tegen de vijand in Duitsland. Op 26 november 1944, toen zijn bataljon de infanterie steunde tijdens een defensieve operatie buiten een sterk verdedigde vijandelijke stad, nam Staff Sergeant Karl de leiding over zijn peloton tanks toen zijn pelotonsleider zijn tank verliet om te helpen bij het afvoeren van gewonden. Toen hij vijandelijkegeschutsstellingen ontdekte reed S.Sgt. Karl zijn tank naar een open positie omn die doelen te beschieten en bleef vanuit zijn open koepel het vuur tegen de vijand leiden onder een spervuur van vijandelijke artillerie. Bij het vallen van de avond, toen een ander peloton tanks door vijandelijke artillerie was geraakt, verliet hij zijn tank om te helpen de gewonden af te voeren en keerde terug om belangrijk verbindingsmateriaal uit de geraakte tanks te bergen. Dit gebeurde onder een zwaar spervuur van vijandelijke artillerie en onregelmatig vuur van kleine wapens, in het zicht van de vijand doordat er voortdurend lichtfakkels op de positie werden afgeschoten.
Op 30 novemner 1944, terwijl hij een peloton tanks ten aanval leidde, bleef S.Sgt. Karl bij zijn tank om als waarnemer te fungeren voor ondersteuningsvuur op de vijand toen zijn tank werd geraakt en hij niet in staat was de gewonde bemanning af te voeren van vanwege intens vuur van vijandelijke kleine wapens. Hij bleef daar totdat de nacht was gevallen en daarna bracht hij, nog steeds onder een zwaar spervuur van vijandelijke artillerie, mortieren en kleine wapens leden van zijn bemanning en andere gewonden van het peloton in veiligheid. De dapperheid van S.Sgt. Karl, zijn moed en zijn plichtsbesef onder de meest gevaarlijke omstandigheden strekken hem en de strijdkrachten tot grote eer.

Headquarters, 102D Infantry Division, Office of the Commanding General, 17 December 1944.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto