TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Keizer, de, Adrianus

Geboortedatum:
10 februari 1922 (Werkendam)
Overlijdensdatum:
3 mei 2007 (Werkendam, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Adriaan de Keizer besloot in 1942 onder te duiken omdat hij niet voor de Duitsers wilde werken. Hij kwam terecht op een boerderij in de Biesbosch en sloot zich in de herfst van 1944 aan bij de Werkendamse LO. Zo raakte hij ook betrokken bij de Biesbosch Groep die 75 Duitse militairen gevangen nam en deze opgesloten hield in een paar in de Biesbosch verstopte woonarken. Zoals hij zelf ooit zei, in het begin waren we een stel wildebrassen maar snel was er geen weg meer terug.

In de winter van 1944 begonnen de crossings door de Biesbosch naar bevrijd gebied. Met roeiboten en kano’s werden zo berichten en honderden personen overgebracht. Adriaan de Keizer was één van deze Liniecrossers en maakte 16 tochten vanuit Werkendam naar Drimmelen. Tijdens een van zijn 16 crossings lopend door een mijnenveld struikelde een van zijn vrienden en ging er een booby-trap af. Adriaan kreeg een granaatscherf in zijn been en moest worden achtergelaten op een krib. Door bloedverlies is hij bewusteloos geraakt en bijna verdronken door het opkomende water. Ternauwernood kon hij later door zijn kameraden worden gered.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
Verzet
Toegekend op:
14 juli 1949

Koninklijk Besluit No. 8 dd. 30 augustus 1948.
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen