TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Donaldson, Oliver Russell

Geboortedatum:
(Revelstoke/Brits Columbia/Canada)
Dienstnummer:
37414
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Verdere verleende onderscheidingen:
• C.B.E. (Military), London Gazette, 1 januari 1953
• O.B.E., (Military) London Gazette, 10 juni 1948 (Palestine).
• GENERAL SERVICE 1918-62, 1 gesp, Palestine 1945-48
• CORONATION 1953

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer
Toegekend op:
11 juni 1940
Voordracht:
"Op een nacht in mei 1940, was deze officier de bevelvoerder van een toestel dat er op uitgestuurd was om belangrijke objecten achter vijandelijke posities aan te vallen. In de omgeving van Hisron kwam hij onder zwaar luchtafweergeschut wat hij zag als een aanwijzing dat er zich in de buurt een gunstig doel moest bevinden. Ondanks het vijandelijk vuur, deed Flying Officer Donaldson vijf aanvallen op een weg door een nabij gelegen bos. Als gevolg daarvan ontstond er een grote brand en dertien heftige explosies in wat een belangrijke vijandelijke opslagplaats geweest moest zijn. Hij heeft voortdurend de hoogste vorm van moed en vastberadendheid getoond."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Group Captain (Waarnemend Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 7 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
11 juni 1943
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Group Captain Donaldson heeft sinds de toekenning van het DFC een groot aantal missies voltooid. Gedurende de zes maanden waarin hij het bevel over het squadron voerde heeft dat de fraaie operationele staat van dienst behouden en zijn er nieuwe onderscheidingen behaald. Met zijn goede organisatie, zijn grondige training en zijn persoonlijk voorbeeld heeft hij er een eerste klas gevechtseenheid van gemaakt. Elke operatie wordt zeer nauwkeurig voorbereid en uitgevoerd en niets wat zijn persoonlijke aandacht verdient wordt vergeten. De ferme en tactische behandeling van bemanningen door Group Captain Donaldson, zijn opgewekte geest en zijn plichtsbesef hebben hem de onwankelbare trouw van alle rangen opgeleverd. Hij is een vaardig piloot met een uitmuntende reeks aanvallen op de vijand. Zijn voorbeeld als gezagvoerder is een inspiratie voor zijn eenheid geweest.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRNACE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star

Bronnen

  • - The London Gazette, Issue 34870. Tuesday 11th June 1940
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36051 published on the 8 June 1943
    - Dix Noonan Webb

Foto