TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whitehouse, John "Jack"

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer: 14609631.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private
Eenheid:
1/4 K.O.Y.L.I. (Kings Own Yorkshire Light Infantry), 146th Infantry Brigade, 49th Infantry-Division, 2nd Canadian Corps
Toegekend op:
16 december 1944
Voordracht:
"Tijdens de namiddag van 16 juli 1944 gedurende een actie op de Barbee boerderij, fungeerde Pte (later L/Sgt) Whitehouse als No. 1 van een Bren LMG van de vooruitgeschoven sectie. Sluitpschutters waren zeer actief in de sector van de company en veroorzaakten diverse slachtoffers. Hij werkte zichzelf voorwaards naar een positie vanwaar hij de sluipschutters kon raken en wist met succes enkelen met welgemikt vuur het zwijgen op te leggen. Toen de Coy de opdracht kreeg zich van de positie terug te trekken heeft Pte Whitehouse met een overblijfsel van de Coy de terugtocht gedekt waardoor de terugtocht kon plaatsvinden zonder last te hebben van vuur uit handvuurwapens van diverse vijanden die nog in d eomgeving waren.
Deze soldaat was door zijn uitstekend tonen van koelbloedigheid en voorbeeldigheid grotendeels verantwoordelijk voor het vasthouden van d ehoge moraal van de sectie, met name nadat de company bevelhebber gewond was geraakt. Pte Whitehouse kon slechts met een direkt bevel van de companie bevelhebber worden overreden zijn positie te verlaten onder meenemen van de Bren en 6 magazijnen."

Verkregen het Croix de Guerre met Bronzen Ster.
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
1/4 Batallion Kings Own Yorkshire Light Infantry (K.O.Y.L.I.)
1939-1945 Star

Bronnen

  • Foto 1: David Geraghty
  • - The National Archives Catalogue Reference WO/373/186 Image reference 5239

Foto