TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roach, Mark

Geboortedatum:
1915 (Regina/Saskatchewan, Canada)
Dienstnummer:
R60727
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer CAN/R 60727.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 7 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 augustus 1941
Aanbeveling:
Deze vlieger was waarnemer van een sectie van drie toestellen die een doel bij Béthune moesten aanvallen. Bij het passeren van de vijandelijke kust werd de sectie door zware luchtafweer onder vuur genomenen een vliegtuig werd neergeschoten. Bij het naderen van het doel kwamen de twee overgebleven toestellen weer onder vuur van luchtafweer. Ondanks dat en het feit dat zijn piloot ontwijkende maatregelen nam, bombardeerde Sgt Roach het doel met succes. Het slagen van deze aanval op grote hoogte onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden was voor een groot deel te danken aan de moed en de vastberadenheid van Sgt Roach.

Gepubliceerd in de London Gazette van 5 augustus 1941.
De onderscheiding werd hem op 7 november 1941 uitgereikt op Buckingham Palace
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 426 (Thunderbird) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
18 januari 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling (hij had toen in twee tours tussen 29 juni 1941 tot 27 juli 1942 en van 23 september 1942 tot 18 oktober 1943 29 missies gevlogen van in totaal 291 uur en 50 minuten):
Deze officier heeft sinds de oprichting van het squadron gefungeerd als bombardementsleider. Hij kwam bij de eenheid met een uitstekende staat van dienst uit zijn eerste tour waarin hij werd onderscheiden met een D.F.M. Sindsdien heeft hij deelgenomen aan 45 aanvalsvluchten boven vijandelijk gebied waaronder aanvallen op Peenemünde, Dortmund, Mannheim, Essen en Stuttgart. Hij heeft steeds uitzonderlijke gevechtskwaliteiten en vindingrijkheid getoond en door zijn voorbeeld was hij een inspiratie voor het hele squadron. Zijn leiderschap heeft een grote rol gespeeld bij het naar het huidige hoge niveau tillen van het bombarderen door het squadron. Ik beveel nadrukkelijk aan dat zijn voortdurende goede werk en plichtsbesef worden erkend door toekenning van het DistinGuished Flying Cross.

De onderscheiding werd uitgereikt op 31 januari 1946

Bronnen

Foto