TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kosmodemyanskaya, Zoya Anatolyevna

Geboortedatum:
13 september 1923 (Osino Gay/oblast Tambovskaya, Sovjet-Unie)
Overlijdensdatum:
29 november 1941 (Petrischevo/Moskou Oblast, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Novodevitsji Begraafplaats
Nationaliteit:
Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

Biografie

Zoya Kosmodemyanskaya werd op 13 september 1923 geboren in Osino Gay. In 1938 werd ze lid van de Komsolmol, een communistische jongerenorganisatie in de Sovjet-Unie. In oktober 1941, toen ze nog steeds studeerde in Moskou, ging ze vrijwillig bij een groep Partizanen. Op 27 november 1941 werd ze door de Duitsers opgepakt vlakbij Petrishchevo. Samen met Vasily Klubkov en Boris Krainov had ze de opdracht gekregen om enkele gebouwen in Petrishchevo in brand te steken. Vasily Klubkov werd opgepakt. Kosmodemyanskaya en Krainov konden hun opdracht wel volbrengen. Klubkov werd door de Duitsers ondervraagd en liet toen de namen van Kosmodemyanskaya en Krainov los. Al snel werd Kosmodemyanskaya ook opgepakt. Op 29 november 1941 werd ze opgehangen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Soviet Partisans, Government of the Union of Soviet Socialist Republics
Toegekend op:
16 februari 1942
Voor moed en heldendom, getoond tijdens gevechten tegen de Duitse fascisten. Haar toerwijding aan het moederland, moed en onzelfzuchtigheid vormden een inspirerend voorbeeld in de strijd tegen de vijand.

Postuum toegekend: Zoya Kosmodemyanskaya was de eerste vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog de titel Held van de Sovjet-Unie ontving.
Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
16 februari 1942

Postuum toegekend
Orden Lenina

Bronnen