TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wason, Donald B.

Overlijdensdatum:
11 juni 1944 (departement Manche, Laag-Normandië, Frankrijk)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company G, 325 Glider Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
Second Lieutenant Donald B. Wason, Infantry, United States Army wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 9 juni 1944 in Normandië, Frankrijk. 2nd Lt. Wason, die het bevel voerde over een peloton van het Glider Infantry Regiment, leidde de eerste aanval over de dijk en de brug over de rivier de Merderet. De aanval werd ingezet onder zwaar kruisvuur van vijandelijke mitrailleurs opgesteld in stellingen op de westelijke kant van de dijk. Een voorbeeld stellend van uitzonderlijke moed en initiatief rende 2nd Lt. Wason over de dijk op het eerste mitrailleurnest af. Hij schakelde het uit met granaten maar werd bij het uitvoeren van deze heldhaftige actie door een vijandelijke infanterist gedood. Zijn onverschrokkenheid vormde een voorbeeld voor anderen om te volgen bij het veroveren van het bruggenhoofd tijdens een van de felste gevechten gedurende de eerste fase van de bevrijding. Hij trad in dienst in Connecticut.

Posthuum toegekend.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Murphy, R.M., No Better Place to Die, The Battle for La Fière Bridge, Ste. Mère-Eglise, June 1944, Casemate Publishers, Drexel Hill, Pennsylvania, USA, 2009
    - allamerican82nd.com

Foto