TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanna, Roy M.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
3rd Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
Roy M. Hanna, (O-1287522), First Lieutenant, Infantry, United States Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 8 februari 1944 bij Carroceta in Italië. Tijdens een langdurig volgehouden aanval op sterke vijandelijke stellingen leed een compagnie zware verliezen en verloor zijn gevechtskracht. Vanwege het kritieke karakter van de situatie kreeg 1st Lt. Hannah opdracht de compagnie te hergroeperen en een afleidende aanval in te zetten om de druk te verminderen op een andere eenheid die het doel van de andere kant aanviel. 1st Lt. Hannah trok met succes de elementen van de compagnie die nog in contact waren met de vijand terug, hergroepeerde de eenheid en voerde zijn mannen ten aanval tegen een grote overmacht. Terwijl hij zich bloot stelde aan zwaar vijandelijk vuur om zijn eenheid te leiden, kreeg hij een geweerkogel in zijn borst. Ondanks zijn verwonding leidde 1st Lt. Hannah persoonlijk de aanval totdat hij bewusteloos neerviel. Zijn moedige actie en ziojn dappere leiderschap spoorden zijn mannen aan de aanval door te zetten en de missie met succes te voltooien.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Megellas, J., De weg naar Berlijn, De Boekerij bv, Amsterdam, Nederland, 2005
    - Nordyke, P., More Than Courage – The Combat History of the 504th Parachute Infantry Regiment in World War II, Zenith Press, St. Paul, USA, 2008
    - allamerican82nd.com

Foto