TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dawson, Joseph Turner

Geboortedatum:
1914
Overlijdensdatum:
28 november 1998
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company G, 2nd Battalion, 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One", US Army
Toegekend op:
1 juli 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Joseph T. Dawson (0-452348), Captain (Infantry), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier bij Company G, 2nd Battalion, 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk. Tijdens de eerste landingsgolf op de Franse kust ging Capt. Dawson onder een regen van vijandelijk geweer- en mitrailleurvuur van boord en reorganiseerde met grote koelheid een groep mannen die bij hun doorzeefde boot ronddoolden en leidde ze naar de kust. Toen hij echter het strand bereikte, merkte hij dat zijn eenheid werd vastgenageld door drie vijandelijke mitrailleurs die stonden opgesteld in een vijandelijke versterking op een klip direct achter het met mijnen bezaaide strand. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid ging Capt. Dawson uit zijn dekking naar het mijnenveld, opzettelijk het vuur van de vijandelijke mitrailleurs naar zich toe trekkend zodat zijn mannen zich vrij konden bewegen. Deze heldhaftige afleidingsmanoeuvre slaagde en zijn aanvalsgroep stak het strand over en trok ten aanval tegen de vijandelijke versterking. Tijdens deze actie raakte Capt. Dawson gewond aan zijn been. Met uitzonderlijk vertoon van moed leidde Capt. Dawson, hoewel hij gewond was, een succesvolle aanval op de vijandelijke versterking. Capt. Dawson’s uitmuntende leiderschap, zijn dapperheid en zijn vurige plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradtities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 1st Infantery Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

HQ 1st U.S. Army, General Order No. 31, 1 July, 1944
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Knickerbocker, H.R., Danger Forward – The Story of the First Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2002
    - homeofheroes.com

Foto