TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Taylor, George Arthur

Geboortedatum:
14 februari 1899 (Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 december 1969 (Palo Alto/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-14922.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Colonel (Kolonel)
Eenheid:
16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division "The Big Red One", US Army
Toegekend op:
1 juli 1944
Voordracht:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als bevelvoerend officier van het 16th Infantry Regiment, 1st Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk. Col. Taylor landde tijdens de meest cruciale en bedreigende fase van de invasie. Duizenden mannen lagen dicht bijeen in een smal bruggenhoofd, de organisatie verstoord en de leiders gevallen door het verwoestende vijandelijke vuur. Zonder aarzelen en zonder acht te slaan op het vuur van sluipschutters en mitrailleurs dat het strand geselde begon Col. Taylor de eenheden te hergroeperen. Terwijl hij voortdurend bloot stond stond aan dit moorddadige vuur liet Col. Taylor zijn inspanningen bij het leiden en coördineren van de aanval nooit verslappen. Door zijn initiatief en leiderschap was hij in staat een uitgang vrij te maken en begon de mannen uit het overvolle bruggenhoofd weg te halen. Dit was de enige opening die in het begin van de aanval werd gemaakt en uit latere gebeurtenissen bleek dit een van de meest vitale punten te zijn die bijdroegen aan het succes van de operatie. De grote vakkundigheid en uitzonderlijke moed, betoond door Colonel Taylor weerspiegelen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 1st Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer."

HQ First U.S. Army, GO 31, 1 juli, 1944
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Knickerbocker, H.R., Danger Forward – The Story of the First Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2002
    - Balkoski, J., Omaha Beach: D-Day, June 6, 1944, Stackpole Books, Mechanicsburg, U.S.A., 2006
    - homeofheroes.com
    - Military Times Hall of Valor

Foto